Ξανά υποψήφιος ο Πούτιν

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 ανακοίνωσε – όπως αναμενόταν, άλλωστε, άσχετα αν ο ίδιος έλεγε ότι το… σκεφτόταν – ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τον… πίεσαν

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση μέσα στο Κρεμλίνο, αφού παρασημοφόρησε με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο της χώρας, το χρυσό αστέρι του ήρωα της Ρωσίας, στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει ότι «πολλοί άνθρωποι» πιέζουν τον πρόεδρο Πούτιν να είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφασή του «όταν το κρίνει σκόπιμο. Θα είναι αποκλειστικά δική του απόφαση. Ο Πούτιν βασιζόταν ανέκαθεν στη λαϊκή στήριξη προς το έργο του. Το βασικό του μέλημα είναι να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την ευημερία των πολιτών μας».

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι Ρώσοι από ολόκληρη τη χώρα και από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες έχουν έρθει σε επαφή ενόψει της ομιλίας του Πούτιν και της ώρας των ερωτήσεων από το κοινό την ερχόμενη εβδομάδα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους. «Πάρα πολλοί άνθρωποι καλούν τον Πούτιν να είναι υποψήφιος και να συνεχίσει να βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας, δηλώνοντας την πλήρη στήριξή τους. Αυτό είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Πεσκόφ, ενόψει της ετήσιας συνέντευξης του Ρώσου προέδρου στις 14 Δεκεμβρίου, αλλά και σχολιάζοντας δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιος ο Πούτιν.

Τα ρεκόρ του Πούτιν

Παράλληλα, η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ημερών: από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου. Ο 71χρονος Πούτιν, o οποίος ανέλαβε την προεδρεία της Ρωσίας από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία μέρα του 1999, έχει ήδη υπηρετήσει ως πρόεδρος για περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της χώρας (είτε ως Ρωσική Ομοσπονδία είτε ως Σοβιετική Ένωση) από τον Ιωσήφ Στάλιν, ξεπερνώντας ακόμη και τη 18ετή θητεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Αφού παρασημοφόρησε βετεράνους του πολέμου της Ουκρανίας την ανώτατη στρατιωτική διάκριση της Ρωσίας, το χρυσό αστέρι του Ήρωα της Ρωσίας, ένας αντισυνταγματάρχης ονόματι Αρτιόμ Ζόγκα, διοικητής του Τάγματος Σπάρτα, ζήτησε από τον πρόεδρο να είναι ξανά υποψήφιος. «Δεν θα κρύψω ότι είχα άλλες σκέψεις σε άλλες στιγμές αλλά τώρα είναι ώρα να πάρω μια απόφαση» είπε ο Πούτιν στον Ζόγκα και σε άλλους παρασημοφορεμένους στρατιώτες. «Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου», φαίνεται να λέει ο Πούτιν στην Αίθουσα Γκεοργκιέφκσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr