Κάθε φορά που στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται εκλογές για τον νέο πρόεδρο της χώρας, υπάρχει κι ένας -μοναδικός, καθέ φορά- παράγοντας που «βαρύνει» για την έκβασή τους και φέτος ο παράγοντας αυτός δεν είναι άλλος από την επιστολική ψήφο.

Ο πόλεμος της επιστολικής ψήφου

Δεδομένου ότι η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να σαρώνει τις ΗΠΑ, πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που ήδη έκαναν χρήση του δικαίωματος αυτού για να ψηφίσουν τον εκλεκτό τους για το Λευκό Οίκο και πολλοί είναι εκείνοι που θα ψηφίσουν επιστολικά μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, όπότε και θα διεξαχθούν οι «κανονικές» εκλογές.

Μέχρι σήμερα, η επιστολική ψήφος ήταν ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ των εκλογών, ωστόσο, με δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εδώ και μήνες στοχοποιήσει τη διαδικασία, μιλώντας για «απάτες» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί ένα αποτέλεσμα που θα κριθεί από τις ψήφους μέσω ταχυδρομείου, ίσως το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου να είναι πολύ… μακρύ.

Μεγαλύτερη η συμμετοχή

Κι αυτό, διότι εκτιμάται ότι από τα περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανών που θα ψηφίσουν φέτος, σχεδόν οι μισοί θα το κάνουν μέσω επιστολικής ψήφου, η οποία αναγνωρίζεται ως καταμετρήσιμη αν -και αυτό δεν αποτελεί γενικό κανόνα- έχουν σταλεί μέσω ταχυδρομείου ως και την ημερα των εκλογών, ωστόσο, στη ουσία η κάθε Πολιτεία δικαιούται να καθορίσει από μόνη της τους κανόνες.

Για παράδειγμα, κάποιες Πολιτείες δεν μετρούν τις επιστολικές ψήφους παρά μόνο την ημέρα των εκλογών, ενώ άλλες τις δέχονται μέχρι και δέκα ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών, εφόσον έχουν σταλεί πριν ή ανήμερα την 3η Νοεμβρίου. Αυτή η διορία καμιά φορά παρατείνεται λόγω της υπερφόρτωσης των ταχυδρομείων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο

Και κάπου εδώ μπαίνει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, και για την ακρίβεια ο διορισθείς από τον Τραμπ, δικαστής Μπρετ Κάβανο, ο οποίος σε γνωμοδότησή του για το Ουισκόνσιν, υποστήριξε ότι το Βερμόντ δεν άλλαξε τους κανόνες σχετικά με την επιστολική ψήφο, φέρνοντάς το ως παράδειγμα για να μην επεκταθεί ο χρόνος αποδοχής επιστολικής ψήφου και στο Ουισκόνσιν.

Το Βερμόντ, ωστόσο, διαμαρτυρήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, λέγοντας ότι πλην του χρόνου, είχε παρέμβει δραστικά στη διαδικασία, στέλνοντας σε όλους τους ψηφοφόρους της Πολιτείας ψήφους και προπληρωμένους απαντητικούς φακέλους σε επαρκές διάστημα για να ψηφίσουν, υποχρεώνοντας τον Κάβανο να προχωρήσει σε διόρθωση της γνωμοδότησής τους.

Η ελπίδα του Τραμπ

Έτσι, ο Τραμπ, ο οποίος δίνει μάχη για να περιοριστεί όσο γίνεται η συμμετοχής της επιστολικής ψήφου στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, είπε ότι «παρ’ ελπίδα», διάφορα δικαστήρια θα απαγορεύσουν σε Πολιτείες να καταμετρούν ψήφους που φθάνουν ταχυδρομικά μετά την ημέρα των εκλογών, καθώς εκτιμάται ότι κυρίως οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών προτιμούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.

Σε γενικές γραμμές περισσότερες από 300 τέτοιες διαδικασίες που αφορούν αλλαγές που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας covid-19 για τις εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη σε 44 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Healthy Elections Project του πανεπιστημίου Στάνφορντ και του ΜΙΤ, ενώ στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις περίπου το 1% των επιστολικών ψήφων δεν έγινε δεκτό

Πηγή: economico.gr