Μέτσολα: Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το βήμα της Βουλής

“Η προοπτική της Ε.Ε. συνοδεύεται από ευκαιρίες, αλλά συνοδεύεται και από ευθύνες”, όπως τόνισε προς την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ιδίως, δε, για την επίδειξη της ευθύνης, υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα σε διάφορες ιστορικές περιόδους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το δυναμικό χειρισμό της για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19, αλλά και την ενεργή συμμετοχή της στη στήριξη της Ουκρανίας.

Η κα Μέτσολα έκανε ταυτοχρόνως ιδιαίτερη μνεία στους αγώνες της Ελλάδος για τη Δημοκρατία, για να επισημάνει την πρόσφατη κατάταξη της Ελλάδος μεταξύ των 20 ισχυρότερων Δημοκρατιών του κόσμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “Αυτό το αρχαίο έθνος, το οποίο δημιούργησε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και την φιλοσοφία, που διαμόρφωσαν τον Πολιτισμό μας και την σκέψη μας και επομένως αρμόζει στην κοιτίδα της Δημοκρατίας που κατηγοριοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ των 20 δυνατότερων Δημοκρατιών του κόσμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλα να κάνουμε. Απλώς σημαίνει ότι η ευθύνη όλων μας είναι ακόμη μεγαλύτερη”.

Η Μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ακόμη, ότι με την επιστροφή του πολέμου στην ήπειρό μας θυμηθήκαμε την ανάγκη να αντισταθούμε στα αυτοκρατορικά και απολυταρχικά καθεστώτα και στις αξίες που μας στηρίζουν και για τις οποίες αγωνίστηκε αιώνες ολόκληρους η Ελλάδα.

Η Ελλάδα μου είναι πολύ αγαπητή χώρα, όχι μόνον επειδή οι πρόγονοί μου ήταν από εδώ, όχι μόνο γιατί είμαι υπερήφανη, όπως κι εσείς, που είμαι από τη Μεσόγειο, αλλά κυρίως επειδή καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδεύεται από ευκαιρίες, αλλά συνοδεύεται και από ευθύνες. Γνωρίζουμε, ότι είμαστε καλύτεροι, δυνατότεροι και ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα όταν ενεργούμε μαζί, από κοινού. Και αν οι γεωπολιτικές προκλήσεις μας έχουν διδάξει (κάτι) τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό. Μετά την παγκόσμια πανδημία, όταν η Ευρώπη παρήγαγε εμβόλια για όλους και η Ελλάδα ηγήθηκε στην θέσπιση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλη την Ευρώπη, με αυτόν τον τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια εστιάσαμε στην οικονομική μας ανάκαμψη και στην ανάκαμψη των κοινωνιών μας, στην επένδυση στις πράσινες ψηφιακές τεχνολογίες, στην ενδυνάμωση της Ευρώπης” ανέφερε η κα Μέτσολα και υπογράμμισε, ότι όλα αυτά τα κάνουμε αντιμετωπίζοντας έναν πόλεμο στην ήπειρό μας, στην Ευρώπη, που μπαίνει στην τρίτη χρονιά του.

“Έναν πόλεμο που κανείς δεν τον θέλησε, που κανείς δεν τον προκάλεσε και που επιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύουμε στην Ευρώπη. Είμαστε μία ήπειρος, η οποία είναι βασισμένη στην ειρήνη. Η Ένωσή μας είναι η υπόσχεση που κάναμε στη γενιά που γνώρισε τον πόλεμο και υποσχεθήκαμε, ότι θα προστατεύεται ακόμα και εν όψει της επιθετικότητας στη γειτονιά μας. Εμείς υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, την ειρήνη και δεν διστάσαμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία όταν το χρειαζόταν και γι’ αυτό τον λόγο στεκόμαστε στο πλευρό τους και θα στεκόμαστε στο πλευρό τους για όσο χρόνο χρειαστεί”, όπως ανέφερε στην ομιλία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η κα Μέτσολα.

Στο σημείο αυτό, η κα Μέτσολα εξέφρασε την ευγνωμοσύνης της στον λαό της Ελλάδας και στην ηγεσία της χώρας μας για την εποικοδομητική συνεργασία της και την δέσμευσή της στους στόχους της Ε.Ε., τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που η Ελλάδα προσφέρει καταφύγιο και φροντίδα στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Τίποτε από αυτά δεν ήταν εύκολο. Η Ελλάδα πήρε περίπου 15 δισ. Ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρώπης από το 2021 και πολύ περισσότερα μπορούν να γίνουν στην Ευρώπη για να προστατευθεί καλύτερα η Ευρώπη από τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο όλων αυτών των προκλήσεων”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr