Με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve και μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να είναι πολύ σφιχτή, οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές ακόμη μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell.

Στο συνέδριο της Banco de España για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Μαδρίτη οπού βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και κλήθηκε να κάνει σχόλια, τα οποία απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις πρόσφατες παρατηρήσεις του για την οικονομία και την κατάσταση της πολιτικής, ο Πάουελ δεν είπε πότε μπορεί να έρθουν αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων.

Σημείωσε, ότι οι τραπεζικές πιέσεις που εμφανίστηκαν τον Μάρτιο «μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν» σε μεγαλύτερη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών από ό,τι θα αναμενόταν μόνο από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, τόνισε επίσης τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό και τον «μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουμε» προτού ο πληθωρισμός μπορέσει να επιστρέψει στον στόχο του 2% της Fed.

Μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed νωρίτερα αυτό το μήνα επέλεξε να αφήσει το επιτόκιο πολιτικής αμετάβλητο στο εύρος 5%-5,25%.

«Λάβαμε αυτή την απόφαση υπό το πρίσμα της απόστασης που έχουμε διανύσει όσον αφορά τη σύσφιξη της πολιτικής, τις αβέβαιες καθυστερήσεις στη νομισματική πολιτική και τους πιθανούς αντίθετους ανέμους από τη σύσφιξη της πιστοληπτικής ικανότητας», δήλωσε ο Πάουελ.

Ταυτόχρονα, είπε, «μια ισχυρή πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην επιτροπή αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια δύο ή περισσότερες φορές μέχρι το τέλος του έτους».

Η Fed θα πραγματοποιήσει τέσσερις ακόμη συνεδριάσεις πολιτικής φέτος, με την επόμενη στις 25-26 Ιουλίου.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι σήμερα έχουν επιβραδύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τον στεγαστικό τομέα, όπου η δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλότερη από την περσινή κορύφωσή, παρόλο που ορισμένοι δείκτες αυξήθηκαν πρόσφατα, δήλωσε ο Powell.

«Θα χρειαστεί χρόνος» για την υπόλοιπη οικονομία να αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι σήμερα, είπε.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη της Fed – τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,9% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τον βασικό δείκτη, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, να είναι πιθανό να έχει αυξηθεί κατά 4,7%, δήλωσε ο Powell.

Τα επίσημα στοιχεία για τον Μάιο θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, θα δείξουν έλλειψη προόδου όσον αφορά τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές τους τελευταίους έξι μήνες.

Με πληροφορίες του Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr