Γαλλία πανδημίας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη δεν είναι το τελευταίο, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξουν διαδοχικά και αλλεπάλληλα κύματα διασποράς του κορονοϊού, και δεν αποκλείεται νέα έξαρση της υγειονομικής κρίσης ακόμη και την άνοιξη: Η προειδοποίηση-σοκ έρχεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Γαλλίας, τον επίσημο φορέα που καθοδηγεί την κυβέρνηση της χώρας, και προϊδεάζει για εξαιρετικά δύσκολους μήνες μπροστά μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Διαδοχικά κύματα κορονοϊού έως την άνοιξη”

«Έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», επισημαίνει στην τελευταία γνωμοδότησή του γαλλικό Επιστημονικό Συμβούλιο – μια γνωμοδότηση που δημοσιοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο,  και φέρει ημερομηνία Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν για το νέο lockdown στην Γαλλία.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα, διότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιό, από το κλιματικό περιβάλλον του, από τα μέτρα που θα ληφθούν για να περιορισθεί η κυκλοφορία του ιού, από την αποδοχή τους και συνεπώς από τον αντίκτυπό τους», τονίζεται στην αναφορά.

«Μπορούμε», προστίθεται, «να κάνουμε μια υπόθεση για έξοδο από το 2ο κύμα στο τέλος του χρόνου ή στην αρχή του 2021. Η έξοδος αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με επιστροφή της κυκλοφορίας του ιού σ’ ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο (το πολύ 5.000 έως 8.000 νέες μολύνσεις την ημέρα)».

Όποια κι αν είναι η επιτυχία των μέτρων που εφαρμόζονται, «δεν θα είναι αρκετή» πιθανόν «για να αποφευχθούν άλλα κύματα, μετά το δεύτερο», προειδοποιεί το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συνιστούσε το lockdown που τελικά αποφασίσθηκε.

«Μπορούμε έτσι να έχουμε διαδοχικά κύματα στη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και της άνοιξης του 2021, ανάλογα με διάφορα στοιχεία: κλιματική κατάσταση, επίπεδο και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Τεστ/Ιχνηλάτηση/Απομόνωση (των θετικών κρουσμάτων)».

Τα δύο μοντέλα διαχείρισης της κρίσης

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα βρεθούν συνεπώς αντιμέτωπες «με τη διαχείριση διαδοχικών κυμάτων επανεμφάνισης» της επιδημίας, «μέχρι την έλευση των πρώτων εμβολίων και/ή θεραπειών», ίσως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση.

Η διαχείριση αυτών των διαδοχικών κυμάτων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Κατ’ αρχάς, «μπορούμε να εξετάσουμε μια στρατηγική τύπου on/off», δηλαδή μια εναλλαγή περιόδων περιορισμών (για να μειωθεί η κυκλοφορία του ιού) και περιόδων χαλάρωσης.

«Είναι δυνατό αυτό μακροπρόθεσμα; Οι Γάλλοι θα δεχθούν μια τέτοια στρατηγική, είναι βιώσιμη οικονομικά; Οι ερωτήσεις που τίθενται δεν έχουν μέχρι σήμερα απάντηση», υπογραμμίζει πάντως το Επιστημονικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί.

Άλλη στρατηγική: «να κρατήσουμε τον ιό σε μια χαμηλότερη αναλογία» στο όριο των 5.000 μολύνσεων ημερησίως, με μια πολιτική «εξουδετέρωσης της ιικής κυκλοφορίας», όπως έκαναν «χώρες της Ασίας, η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία».

«Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει ισχυρά και πρώιμα μέτρα σε κάθε επιστροφή της επιδημίας» και αποτελεί «την καλύτερη εγγύηση για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας», εκτιμά το Συμβούλιο.

Πηγή: economico.gr