Μια ανατριχιαστική προοπτική για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κάνει το Βερολίνο, σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές του πολέμου.

Συγκεκριμένα, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν το κοινοβούλιο της χώρας για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία. Ενημέρωση υπήρξε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, και για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που «ενδέχεται να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας».

Αλλαγή των «κανόνων του παιχνιδιού»

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής υπηρεσία κατασκοπείας (BND) της Γερμανίας, Μπρούνο Καλ, και ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος (BfV) Τόμας Χάλντενβανγκ προέβησαν σε δηλώσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο δημόσια για να ακούσει εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο αρχηγός της BfV δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «άλλαξε τους κανόνες του παιγνιδιού» σε όλους τους τομείς της πολιτικής και ενέχει μια άμεση απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας στο εσωτερικό της. Ο Χάλντενβανγκ δήλωσε ότι τον Απρίλιο από την Γερμανία απελάθηκαν 40 Ρώσοι κατάσκοποι, «αλλά δεν είναι μόνο αυτό».

«Υποστρατηγικά πυρηνικά όπλα»

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της Bfv «το επιχειρησιακό επίπεδο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία μειώθηκε», και η Bfv έχει επεξεργαστεί σενάρια για το ενδεχόμενο να οργανωθούν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας. Ο Καλ προειδοποίησε το γερμανικό κοινοβούλιο για το γεγονός ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει «υποστρατηγικά πυρηνικά όπλα».

Κατά την άποψη του επικεφαλής της BND, η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να επιβάλει στην Ουκρανία ειρήνη με δυσμενείς όρους. Από τη ρωσική πλευρά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμβιβασμό, ισχυρίζεται ο ίδιος. Οι δηλώσεις του συνιστούν μόνο υποθέσεις. Η BND δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, διευκρινίζει το περιοδικό Spiegel.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr