κορονοϊός Αττική

Προειδοποίηση-σοκ απευθύνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης προβλέποντας ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα εκτοξευτούν αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών. Ο ίδιος τονίζει ότι το ιικό φορτίο δεν μειώνεται, αλλά παραμένει σταθερό σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

“Εκρηξη” στην Αττική στα μέσα Σεπτεμβρίου

«Με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», εκτίμησε ο καθηγητής Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Σ’ αυτό σκηνικό, προειδοποίησε πως εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Κάλεσε τους συμπολίτες μας να κάνουν έστω και την πρώτη δόση, όσοι περισσότεροι μπορούν, ώστε ένα μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία που θα επιτρέψει να μην έχουμε τόσες πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Υψηλό το ιϊκό φορτίο

Όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του λεκανοπεδίου έχει φύγει για διακοπές. Ωστόσο, το ιικό φορτίο δεν μειώνεται, αλλά παραμένει σταθερό σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας σε πολλές περιοχές της χώρας, στη χαλάρωση των μέτρων και στις μετακινήσεις, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη.

«Αν δείτε λίγο προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική ανακοινώνονται περίπου το 20% των κρουσμάτων πανελλαδικά, είτε τα τεστ είναι 80.000 είτε 120.000. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών θα δούμε μια επιβάρυνση της Αττικής», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

Ρεκόρ τριμήνου σε απώλειες ζωής

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται μετά από ένα ακόμη, ιδιαίτερα αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΕΥ την Τετάρτη – το ρεκόρ τριμήνου σε αριθμό θανάτων.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό 42 άνθρωποι, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ από τις 26 Μαΐου.

Στο στοιχείο αυτό αποτυπώνεται και η πορεία της επιδημίας πριν από περίπου 3 εβδομάδες, όταν άρχισε να φαίνεται η αρχή της έξαρσης του τρίτου κύματος με τα νέα κρούσματα να παγιώνονται σε επίπεδα άνω των 2.500.

Οι ειδικοί πλέον φοβούνται ότι με την αύξηση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων σε άνω των 3.200, δυστυχώς θα υπάρξει και σημαντική άνοδος των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων.

Φαίνεται πάντως ότι ενώ η επιδημία πλήττει τις νεότερες ηλικίες, οι διασωληνώσεις και δη οι θάνατοι αφορούν κυρίως ηλικίες άνω των 65 ετών. Πιθανότατα τα άτομα αυτά είναι ανεμβολίαστα ενώ οι ειδικοί θεωρούν πως ο ιός τους μεταδόθηκε από μη εμβολιασμένα άτομα νεότερων ηλικιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr