Μια ιδιαίτερα ρηξικέλευθη -παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη- πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ρηξικέλευθες ιδέες

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναζητά τρόπους να αυξήσει τη δημοτικότητά του στο ψηφοφορικό σώμα, έκανε λόγο για την ανάγκη να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο ορισμένων ενεργειακών ομίλων, μιλώντας για έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ο οποίος στόχο έχει να τονώσει την ενεργειακή και όχι μόνο ανεξαρτησία της χώρας.

Ο Μακρόν δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρεται. Απλώς διευκρίνισε ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική η οποία εναρμονίζεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να επανεξετάσει τις αγορές ενέργειας και να αποσυνδέσει από αυτές τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ενέργεια και βιομηχανίες

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «το κράτος θα χρειαστεί να πάρει στα χέρια του ορισμένες πτυχές από τις δραστηριότητες των ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο κλάδο της ενέργειας». Παράλληλα, έκανε και ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι το κράτος θα πρέπει να θέσει υπό την ιδιοκτησία του ορισμένες βιομηχανίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει στην κατοχή της ένα μερίδιο της τάξεως του 84% στον κολοσσό ηλεκτρικής ενέργειας Électricité de France (EDF), σκέπτεται πιθανή εθνικοποίησή της, κάτι που μοιάζει να πηγαίνει κόντρα στην ως τώρα πολιτική της Γαλλίας, αλλά και της ΕΕ.

Εθνικοποίηση της EDF

Το πρακτορείο αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μακρόν να επαναφέρει παλιότερο σχέδιό της να εθνικοποιήσει τη χρεωμένη επιχείρηση και να αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές της, ούτως ώστε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή με τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο όμιλος ανακοίνωσε μεγαλύτερες απώλειες από όσες αρχικά είχε προβλέψει, καθώς πλήττεται από τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι είναι πεπαλαιωμένοι και ορισμένοι επισκευάζονται, αλλά και από την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Το «πυρηνικό» σχέδιο Μακρόν

Toν Φεβρουάριο ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποσχεθεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική ενίσχυση της EDF, ώστε να κατασκευάσει 14 νέους αντιδραστήρες έως το 2050 και να αντικαταστήσει ορισμένους από τους παλαιούς, σε μια προσπάθεια, τόσο να διασώσει την εταιρεία, όσο και να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της Γαλλίας.

Τώρα επανέλαβε πως θα προωθήσει το σχέδιό του για την ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών και την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο, ώστε να αντικατασταθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων. Αλλωστε, έχει ορίσει το 2050 ως το έτος εκείνο κατά το οποίο η Γαλλία θα παράγει μηδενικούς ρύπους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr