Στην τελική μάχη για τις εκλογές ρίχνεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τα εγκαίνια της πλατφόρμας άντλησης φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα που βρέθηκε σήμερα έταξε μέχρι και δωρεάν φυσικό αέριο στα νοικοκυριά.

«Πιστεύω ότι η χρήση του δωρεάν φυσικού αερίου θα συμβάλει σημαντικά στον προϋπολογισμό όλων των πολιτών μας με χαμηλό εισόδημα, ειδικά από τους συνταξιούχους μέχρι τους φοιτητές. Ανακοινώνω την πρώτη μου καλή είδηση για να βιώσουμε τη χαρά, την ευτυχία και τον ενθουσιασμό του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας»

«Θα παρέχουμε δωρεάν φυσικό αέριο για οικιακή κατανάλωση έως 25 κυβικά μέτρα μηνιαίως για ένα έτος», υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η δεύτερη “καλή είδηση” ήταν η εξαγγελίαγια απεριόριστο φυσικό αέριο για το σύνολο της οικιακής κατανάλωσης, τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι πολίτες θα εξοικονομούν 125 λίρες (6,44 $) κάθε μήνα, την ώρα που μαστίζονται από την κρίση κόστους ζωής.

Η εκδήλωση ήταν η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να προβάλλει μεγάλα ενεργειακά έργα και έργα υποδομής ενόψει των εκλογών, τις οποίες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν μπορεί να χάσει μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν πρόκειται να εγκαινιάσει τον πρώτο αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας που κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει ελάχιστο δικό της πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Εισάγει επίσης υγρό φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νιγηρία και την Αλγερία.

Τον Δεκέμβριο, το οικονομικό επιτελείο, αύξησε την εκτίμηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας κατά σχεδόν το ένα τρίτο, ανεβάζοντάς τα στα 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με αγοραία αξία της τάξης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr