Μια πρώτη γεύση για την αυριανή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΟΗΕ -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναμένεται να αφορά στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και την εμπρηστική ομιλία Ερντογάν από το ίδιο βήμα- έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου τόνισε εξαρχής ότι ο Τούρκος πρόεδρος «σε μια απαράδεκτη κίνηση πολιτικού καιροσκοπισμού, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως βήμα διασποράς fake news και όχημα χυδαίας προπαγάνδας, με ανυπόστατους ισχυρισμούς και απαράδεκτες κρίσεις εις βάρος της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τους σκοπούς και τις αρχές του Ο.Η.Ε.».

Τόνισε, δε, ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να χρησιμοποιεί το βήμα του Ο.Η.Ε., όταν είναι ο ηγέτης μιας χώρας που επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει απομακρυνθεί με επιλογή της από το δυτικό πολιτισμικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Ερντογάν οφείλει να γνωρίζει ότι για να μπορείς να επικαλείσαι κάτι, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει πρώτα να το σέβεσαι και να το τηρείς έμπρακτα ο ίδιος».

Μάλιστα, κάνοντας μια αντιδιαστολή, σημείωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να απαντήσει γιατί παραβιάζει συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει και εργαλειοποιεί τους μετανάστες, όταν τους καλεί τα τελευταία δύο χρόνια δημόσια σχεδόν και τους ενθαρρύνει να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να προχωρήσουν στην Ευρώπη. […] Οφείλει να απαντήσει για τις γενοκτονίες, για τις εισβολές σε γειτονικές χώρες, την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, το casus belli απέναντι στην Ελλάδα και τις αγοραίες απειλές από θεσμικούς παράγοντες έναντι της χώρας μας. Η Ελλάδα, αντιθέτως, σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, που δίνει άσυλο στους κατατρεγμένους, που προστατεύει κάθε μειονότητα, που δεν απειλεί κανέναν, που έχει το σεβασμό και την εκτίμηση όλης της δημοκρατικής και πολιτισμένης οικουμένης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε με νόημα ότι «ο κ. Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι του οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και κυρίως δεν αμαυρώνεται από μυθεύματα και χυδαία προπαγάνδα. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ες αεί το προπύργιο, ο θεματοφύλακας του ελεύθερου κόσμου. Οι Έλληνες έχουμε διδάξει την ανθρωπότητα ότι η νέμεση ακολουθεί την ύβρη κάθε φορά», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «η ομιλία του κ. Ερντογάν, αλλά και οι χαλκευμένες εδώ και πολύ καιρό κατηγορίες από διαφόρους εις βάρος της χώρας μας, είμαι βέβαιος ότι θα αφύπνισαν ήδη και θα επαναφέρουν στην πραγματικότητα όσους και όσες επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα, υιοθετώντας την κίβδηλη προπαγάνδα αλλότριων δυνάμεων, να βλάψουν την πατρίδα στο πρόσωπο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι υπάρχει διαρκώς ένας αριθμός 1.000-1.500 μεταναστών που επιχειρεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα προσθέτοντας ότι από την αρχή του χρόνου προσπάθησαν να μπουν στη χώρα 155.000 άτομα εκ των οποίων οι 34.000 από τον Έβρο. Παράλληλα, απέρριψε για άλλη μια φορά τις καταγγελίες για pushbacks προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας ότι έρευνες έδειξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και υποστήριξε ότι η χώρα έχει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και έκανε λόγο για ανάγκη αρραγους εθνικού μετώπου, αλλά και για αφύπνιση κάποιων στο εσωτερικό της χώρας, τους οποίους κατηγόρησε ότι υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα για να ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr