Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας (και κατά πάσα πιθανότητα η πρωθυπουργός της δώρας από σήμερα το απόγευμα Λιζ Τρας δήλωσε την Κυριακή ότι θα αναλάβει άμεση δράση την πρώτη εβδομάδα στην εξουσία για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και να αυξήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν, όπως αναμενόταν, διοριστεί πρωθυπουργός.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να ορίσει την Λιζ Τρας ως την νέα του ηγέτη και πρωθυπουργό της Βρετανίας σήμερα το απόγευμα, σε μια περίοδο που η χώρα προβλέπεται να μπαίνει σε μακρά ύφεση, διψήφιο πληθωρισμό και βιομηχανική αναταραχή.

Είναι μια μακρά και δαπανηρή λίστα υποχρεώσεων για τη νέα πρωθυπουργό που θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Η Τρας είπε ότι θα είναι τολμηρή στην αντιμετώπιση της επιδεινούμενης οικονομίας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να τονώσει την ανάπτυξη για να διορθώσει τη μακρά λίστα με τα δεινά της.

Γράφοντας στην Sunday Telegraph, είπε ότι έχει πλήρη κατανόηση πόσο σοβαρή είναι η κρίση κόστους ζωής για τους Βρετανούς και ότι θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο».

«Εάν εκλεγώ, σκοπεύω εντός της πρώτης εβδομάδας της νέας μου κυβέρνησης να ανακοινώσω την άμεση δράση μας για τους λογαριασμούς ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό», είπε.

Η εφημερίδα Sunday Times επικαλείται γνώστες του υπουργείου Οικονομικών ότι το κόστος του σχεδίου του Τρας θα ξεπεράσει εύκολα τα 100 δισεκατομμύρια λίρες (115 δισεκατομμύρια δολάρια), τα περισσότερα από τα οποία θα προστεθούν στον κρατικό δανεισμό.

Πιεσμένη σε μια συνέντευξη στο BBC για το σχέδιό της, η Τρας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες λέγοντας ότι δεν ήταν σωστό να προχωρήσει στην ακριβή στρατηγική της πριν αναλάβει τα καθήκοντά της. Δεν σχολίασε το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ποια είναι η Λιζ Τρας

Μια πολιτικός με μακρά πορεία και… χαμαιλεοντικές τάσεις, που ξεκίνησε από τα κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος (ως πρόεδρος της νεολαίας των Liberal Democrats στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και «εχθρός» της μοναρχίας) προτού μετακινηθεί στα δεξιά, και από το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο του “Remain’ (πριν από το δημοψήφισμα του 2016) προτού μετακινηθεί στην ευρωσκεπτικιστική αντίπερα όχθη του “Leave” (μετά το δημοψήφισμα).

Στα μάτια των επικριτών της, η Τρας είναι υπερβολικά φιλόδοξη, ισχυρογνώμων, οπορτουνίστρια και ενίοτε προκλητική, ενώ ακόμη και δικοί της άνθρωποι (ο αδελφός της, για παράδειγμα) μιλούν για μια γυναίκα που σιχαίνεται να χάνει… ακόμη και στη Monopoly.  Στα μάτια της πλειονότητας των Βρετανών ψηφοφόρων από την άλλη πλευρά ωστόσο, η Τρας παραμένει μια «άγνωστη». 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr