Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Αποφασισμένη να συνέχισε και να κλιμακώσει την επιθετική ρητορική της κατά της Ελλάδας εμφανίζεται η Τουρκία, με τον ΥΠΕΞ της γείτονος να ανοίγει και… νέα κεφάλαια στις αναθεωρητικές διεκδικήσεις της.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, TRT Haber, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και του ελληνικού εναέριου χώρου, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτό να πούμε ναι σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».

Αμφισβήτηση των δέκα μιλίων

Μάλιστα, δήλωσε άνευ περιστροφών ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζει 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10: «Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια».

Έμμεση αναφορά στα F-16

Μάλιστα, κάνοντας έμμεση αναφορά στην τροπολογία Πάππας-Παλόν σχετικά με τους όρους για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. […] Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, ακόμη και τον εναέριο χώρο πάνω από την ηπειρωτική μας χώρα».

«Θα το φτάσουμε μέχρι τέλους»

Από την αναθεωρητική ρητοριτκή του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν θα μπορούσε να λείπει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Για ποιον εξοπλίζουν τα νησιά; Για εμάς. Εξοπλίζονται εναντίον της Τουρκίας. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και αν δεν το κάνει, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία. Θα το φτάσουμε μέχρι τέλους», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr