Λίγο μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας της χώρας, νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του κάνει σαφές ότι η Άγκυρα αψηφά τον κίνδυνο κυρώσεων.

«Προχωράμε κανονικά»

Η διαδικασία της Τουρκίας για τον έλεγχο και την προετοιμασία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί, είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Η διαδικασία προμηθειών S-400 ακολουθείται λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και τεχνολογικές διαστάσεις», δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ στους τούρκους νομοθέτες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2021 στο κοινοβούλιο.

Ο Ακάρ επέκρινε επίσης τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που θέλει να κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μεσόγειο» ισχυρίστηκε. «Εμείς από την άλλη πλευρά, συνεχίσαμε να στηρίζουμε τις διερευνητικές συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις πρόσθετες πρωτοβουλίες συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ευθύς εξ αρχής» πρόσθεσε.

Πλειοψηφία που «σπάει» το βέτο Τραμπ

Ο Ακάρ ανέφερε επίσης ότι συνολικά 20.610 άτομα έχουν απολυθεί από τον τουρκικό στρατό από το 2016 οπότε απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος που όπως είπε οργανώθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση FETO, που αποδίδεται στον ιερεά Φετουλάχ Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο δαπανών Άμυνας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος. Η ομοσπονδιακή αμερικανική Βουλή μάλιστα υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά, δηλαδή με πλειοψηφία που υπερβαίνει το βέτο του αρχηγού του κράτους, εάν βεβαίως ανάλογη πλειοψηφία υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και στη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου.

Πηγή: economico.gr