“Προκαταβολή” της τάξεως των 5 δισ. ευρώ από το συνολικό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2021.

Τους πόρους αυτούς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση ακόμα και αν… δεν εκταμιευθούν εγκαίρως “δανειζόμενη” από τα ταμειακά διαθέσιμα, πμε τη θεμιτή προσδοκία ότι θα υπάρξουν οι αντίστοιχες εκταμιεύσεις κάποια στιγμή μέσα στο 2021.

Η ενσωμάτωση των κονδυλίων αυτών στον προϋπολογισμό του 2021 γίνεται προκειμένου να φανεί ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν είναι ακόμη ένα σχέδιο επί χάρτου, αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία.

Μέσα στο επόμενο έτος θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια σειρά από μεγάλες παρεμβάσεις που θέλει να χρηματοδοτήσει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στην Ε.Ε., οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτοί που θα χρηματοδοτήσουν μια σειρά από έργα μεγάλης εθνικής σημασίας όπως τα ακόλουθα:

1. Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65.

2. Η κατασκευή του βόρειου οδικού άξονα στην Κρήτη.

3. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

4. Η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών σε ετήσια βάση μέσω προγραμμάτων αντίστοιχων του «Εξοικονομώ».

5. Η πλήρης ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να γίνει πλήρως «ηλεκτρονική» η εφορία.

6. Η χρηματοδότηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

7. Η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα καλύψει το κενό της χώρας σε ανταγωνιστικότητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: economico.gr