Τσαβούσογλου Ελλάδας

Ατζέντα συνεκμετάλλευσης βάζει, με προκλητικό τρόπο, σε πρώτο πλάνο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίνοντας και το πλήρες στίγμα της τουρκικής στρατηγικής, αλλά και του πως εννοεί η Αγκυρα τον διάλογο με την Αθήνα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο» με κεντρικό όμως διακύβευμα την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα ότι είναι εκείνη που ναρκοθετεί την προσέγγιση, και «έκλεισε το μάτι» στο Βερολίνο δηλώνοντας ότι χάρις στην γερμανική διαμεσολάβηση η Αγκυρα και η Αθήνα είχαν συμφωνήσει σε έναρξη διερευνητικών επαφών οι οποίες όμως τορπιλίστηκαν από την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στην πράξη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άνοιξε όλη την ατζέντα των τουρκικών επιδιώξεων εν όψει και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι η Αγκυρα ήδη κινείται στις Βρυξέλλες για την σύγκλιση περιφερειακής διάσκεψης για την Μεσόγειο.

“Υπάρχει διέξοδος: Η περιφερειακή διάσκεψη για την Μεσόγειο”

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με την στρατηγική λοιδορίας», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας: «Η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτή για διάλογο. Υπάρχει διέξοδος – η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία για συνεργασία».

«Όταν ανακαλύφθηκαν πηγές υδρογονανθράκων στην περιοχή, πολλοί από εμάς θεωρήσαμε ότι είναι ευκαιρία για συνεργασία και ευημερία για όλους, αλλά κάποιες χώρες συμπεριφέρθηκαν αντίθετα», είπε κατονομάζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το 2004», είπε, «η Ελλάδα ανακοίνωσε αδειοδοτήσεις σε περιοχές που γειτνιάζουμε τη Λιβύη παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Λιβύης. Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να ιδρύσουν συμμαχίες απομονώνοντάς εμάς και τους Τουρκοκύπριους. Το 2020 ίδρυσαν το Eastmed Gaz Forum αποκλείοντας την Τουρκία με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο και τους Τουρκοκύπριους. Πως γίνεται αυτό;»

«Η πρόταση των Τουρκοκύπριων», συνέχισε, «για ίσο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων το 2011 και 2012 και το 2019 απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους.

Από το 2016 απευθύνουμε έκκληση για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και ακόμη αρνούνται… Και πάλι περιμέναμε μέχρι το 2018 για την πρώτη μας γεώτρηση στην περιοχή. Αυτές οι εξελίξεις μας οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη.

“Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ πάγωσε τις διερευνητικές”

Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis διέκοψε τις δραστηριότητές του δίνοντας ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στη Γερμανία η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Λίγες ώρες πριν η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοινώσουν τις συνομιλίες αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε την λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα τους».

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε επίσης την ΕΕ να αλλάξει τη στάση της στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και να σταματήσει τις απειλές για κυρώσεις, ενώ παράλληλα αγνοεί τα δικαιώματα της Άγκυρας και των Τουρκοκύπριων.

«Η Σύνοδος της ΕΕ τον Οκτώβρη συνέχισε τις απειλές», δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων. «Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις. Γιατί; Επειδή η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτήν την στρατηγική λοιδορίας. Και η ΕΕ είναι συνένοχη επιτρέποντας δύο μέλη να παρενοχλούν ολόκληρο το σύστημα».

“Η θα ακολουθήσουμε την τακτική της έντασης ή της ειρήνης”

«Ή θα ακολουθήσουμε την τακτική της έντασης ή της ειρήνης», κστέληξε. «Η επιλογή μας είναι καθαρή. Η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοιχτή για διάλογο. Υπάρχει διέξοδος. Η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία για συνεργασία και αυτή είναι η πρότασή μας.

Και σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρεσβεία μου εκεί θα έχουν συνάντηση για το πως θα διοργανωθεί αυτή η διάσκεψη. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, ούτε ευρωπαϊκού κράτους ή μέλους του ΝΑΤΟ ο αποκλεισμός της Τουρκίας».

Πηγή: economico.gr