Στο μάτι του κυκλώνα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν

Βαρύνουσα παρέμβαση σε ένα ζήτημα που μπορεί να αλλάξει άρδην τη λειτουργία της ΕΕ πραγματοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αν είναι απαραίτητο», καθώς και υπέρ της εγκατάλειψης του κανόνα της ομοφωνίας των 27 χωρών μελών σε σημαντικούς τομείς, σε ομιλία που εκφώνησε στο Στρασβούργο.

«Ανέκαθεν υποστήριζα πως η ψήφος με ομοφωνία σε ορισμένους σημαντικούς τομείς απλούστατα δεν έχει πλέον νόημα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δήλωσε έτοιμη για να μεταρρυθμίσει την ΕΕ, ακόμη και «αλλάζοντας τις συνθήκες της, αν είναι απαραίτητο».

Πιέσεις από Γερμανία

Μιλώντας κατά την τελετή της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η Γερμανίδα πολιτικός σημείωσε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας ή της άμυνας. Και οφείλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», προσθέτοντας ότι «θα είμαι πάντα με το μέρος αυτών που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργεί καλύτερα».

Το ζήτημα της κατάργησης του κανόνα της ομοφωνίας στις αποφάσεις της ΕΕ τέθηκε από τη Γερμανία και ειδικά από την υφυπουργό Ευρώπης, Άννα Λούρμαν, η οποία μιλώντας στο Euractiv, σημείωσε ότι «ένα σημείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν λιγότερες επιλογές βέτο στην εξωτερική πολιτική, ώστε να είμαστε πιο ικανοί να δράσουμε. Υπάρχουν ήδη επιλογές στο ισχύον συμβατικό πλαίσιο γι’ αυτό. Και θα πρέπει τώρα να συζητήσουμε επίσης από κοινού ως ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πώς μπορούμε να το επιτύχουμε καλύτερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr