προωθητικός ανασχηματισμός

Για ανασχηματισμό των «ανοικτών μετώπων» που είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των αποφάσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης 

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης, πάντως, δείχνει ενίσχυση του σαμαρικού μπλοκ και κατ επέκταση της εκπροσώπησης της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του κ. Θάνου Πλεύρη στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, του βουλευτή Αχαίας κ. Ανδρέα Κατσανιώτη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και του βουλευτή Εύβοιας κ. Σίμου Κεδίκογλου στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντιθέτως, ο μόνος προερχόμενος από το καραμανλικό στρατόπεδο είναι ο νέος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιος για θέματα μεταφορών  Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν  πως «πλέον υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών (Εύβοια, Δυτ Μακεδονία, Αχαϊα) με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη».

Η επιλογή μιας υπερκομματικής προσωπικότητας για κορυφαία θέση ευθύνης

Σχολιάζοντας την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019.

Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση την πολύχρονη εμπείρια του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης».

Ο Πλεύρης γνωρίζει όσο λίγοι τον χώρο της υγείας 

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του κ. Πλεύρη τονίζουν ότι «γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι συνολικές παρεμβάσεις του αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της υγείας.

Σημαντική είναι η προσθήκη της κας Ασημίνας Γκάγκα προέδρου του ΚΕΣΥ, γιατρού που βρέθηκε αυτά τα δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η επιστροφή Θεοδωρικάκου 

Τέλος, αναφέρουν ότι «η επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή.

Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr