ενεργειακό αδιέξοδο

Προς ενεργειακό αδιέξοδο οδηγείται η Ευρώπη, με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, να παίρνουν πρωτοβουλίες για τα του οίκου τους.

Και οι 45 πυρηνικές αντιδραστήρες σε λειτουργία 

Είναι ενδεικτικό ότι η Γαλλία  αποφάσισε να θέσει εκ νέου σε πλήρη λειτουργία και τους 45 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει μέχρι τον Ιανουάριο, από 41 που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, “κάτι το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει διακοπές στην ηλεκτροδότηση αυτό τον χειμώνα”, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

“Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για την αποφυγή διακοπών στην ηλεκτροδότηση”, δήλωσε ο Λεμέρ στο C News TV, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας μείωσε τις εξαγωγές ενέργειας προς τη Βρετανία περίπου κατά το ήμισυ για μια ώρα το πρωί της Δευτέρας,και εισήγαγε μεγαλύτερη ποσότητα από το Βέλγιο και την Ιταλία καθώς αντιμετωπίζει περιορισμένες ενεργειακές προμήθειες εν μέσω μιας περιόδου υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών.

Προετοιμασία για κλιμακωτές διακοπές ρεύματος από Ιανουάριο 

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε τις κατά τόπους Αρχές να είναι προετοιμασμένες για κλιμακωτές διακοπές ηλεκτρικού από τον ερχόμενο μήνα.

Στην Ελβετία, η οποία παραμένει εξαρτημένη από τις γαλλικές εξαγωγές ηλεκτρικού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε για πολύωρα προγραμματισμένα μπλακ άουτ, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Ενέργειας να καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα καυσόξυλων, μπαταριών και φακών.

Ενεργειακά αδιέξοδα

Ομοίως, η Γαλλία άνοιξε ξανά ένα εργοστάσιο άνθρακα που είχε κλείσει πριν λίγους μήνες, ενώ η Ολλανδία απέσυρε τα ανώτατα όρια παραγωγής ενέργειας από άνθρακαμε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ να προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις. Σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), προήλθε από τη Ρωσία πέρυσι.

Παράλληλα, η Νορβηγία ξεπέρασε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αφού αύξησε την παραγωγή στα 122 bcm φέτος, αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2021, και άνοιξε έναν νέο αγωγό προς την Πολωνία τον Οκτώβριο.

Η Δανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύουν επίσης την παραγωγή τους. Οι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο πως υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην “εγχώρια” παραγωγή, καθώς οι προμήθειες στη Βόρεια Θάλασσα εξαντλούνται.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν τις εξαγωγές LNG στην ΕΕ από δεκαπέντε bcm φέτος ,σε πενήντα bcm ετησίως, έως το 2030. Πρόκειται για το ένα τρίτο της προμήθειας φυσικού αερίου που παρείχε προηγουμένως η Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του LNG θα απαιτήσει και νέες υποδομές. Η κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων διαρκεί γενικά δύο έως τρία χρόνια.

Καμία συμφωνία για τα πυρηνικά

Σε ο,τι αφορά τη χρήση πυρηνικής ενέργειαςακόμη δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Γαλλία ηγείται του μπλοκ εκείνων που παράγουν, χρησιμοποιώντας πυρηνικά για σχεδόν το 70% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Γερμανία,η οποία είχε προγραμματίσει να κλείσει τα τελευταία εργοστάσιά της φέτος. Κατά τη δεκαετία του ’90 έπαιρνε το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικές πηγές.

Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει μετατοπίσει τη συζήτηση

Η Γερμανία έχει πλέον αναβάλει το κλείσιμο των υπολοίπων τριών πυρηνικών σταθμών της τουλάχιστον έως το 2023. Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, έχουν αυξήσει τη δυναμική των πυρηνικών σταθμών τους.

Οι αντιδραστήρες της Γερμανίας αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας της σε παραγωγή, και η κατασκευή περισσότερων θα διαρκούσε σχεδόν μια δεκαετία. Επί του παρόντος,οι ρωσικές εταιρείες παρέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου που απαιτείται για τη λειτουργία των σταθμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr