Γερμανία lockdown

Προς lockdown ανεμβολίαστων, στο πρότυπο της Αυστρίας, καταλήγει και η Γερμανία, όπως διαμηνύουν τα τρία κόμματα που μετέχουν στην διαβούλευση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η κατ’ αρχάς συμφωνίας στην οποία έχουν φθάσει τα τρία κόμματα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, σε αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους  πολίτες. Το σχέδιο των τριών έρχεται μία ημέρα μετά την επιβολή ανάλογου lockdown που επέβαλε η Αυστρία και ενώ ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, κινούμενος περί το 30%, ποσοστό ανάλογο εκείνου που καταγράφεται σε Ελβετία και Αυστρία.

«Είναι πράγματι ένα lockdown για τους ανεμβολίαστους» δήλωσε ο Ντερκ Βίσε, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, του κόμματος που πήρε και το υψηλότερο ποσοστό στις γερμανικές εκλογές.

Με βάση το γερμανικό σχέδιο, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί λεωφορεία ή τρένα θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Τα τρία κόμματα πρότειναν ανάλογους περιορισμούς και για τους χώρους εργασίας.

Κομισιόν: Εθνική απόφαση τα lockdown

«Τα lockdown είναι εθνική απόφαση», ήταν το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αυστηρότερα μέτρα που υιοθετούν αρκετές χώρες, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας να επιβάλει lockdown σε πολίτες ανεμβολίαστους κατά της Covid-19, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα υγείας, Στέφαν ντε Κερσμάκερ, σημείωσε ότι τα «lockdown είναι απόφαση που λαμβάνεται σε επίπεδο κρατών-μελών» και πρόσθεσε , ότι η Επιτροπή εργάζεται με τα κράτη-μέλη σε διάφορα επίπεδα για να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση, να ανταλλάσσει πληροφορίες και να έχει μια συνεκτική προσέγγιση της κατάστασης.

Υπενθύμισε, πάντως, την εκτίμηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσου (ECDC) στις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία έδειχνε ότι στις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω του 75%, η άρση των περιορισμών για την υγεία θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.

«Το μήνυμα παραμένει σαφές. Εμβολιαστείτε. Διατηρήστε μάσκες και κοινωνική απόσταση», επισήμανε, τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr