παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Στην αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να παρατείνει εκ νέου τις καταληκτικές ημερομηνίες. Και αυτό καθώς δεν έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

Έχουν υποβληθεί λιγότερες από 1 εκατομμύριο δηλώσεις 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από τις 23 Ιουνίου που ανακοινώθηκε η παράταση των δηλώσεων (μέχρι τις 29 Ιουλίου) έχουν υποβληθεί λίγο περισσότερες από ένα εκατομμύρια δηλώσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 58.000 ημερησίως (σ.σ. χωρίς νέα παράταση απαιτούνται 100.000 δηλώσεις ημερησίως).

Με φόντο αυτά τα στοιχεία, το πιθανότερο σενάριο είναι η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να παρατείνει τις προθεσμίες είτε μέχρι τα μέσα Αυγούστου είτε μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα με ταυτόχρονη καταβολή της πρώτης και δεύτερης δόσης.

Σημειώνεται ότι φέτος η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022. Στο διάστημα των 103 ημερών που έχουν περάσει από την εκκίνηση των δηλώσεων καταγράφεται μέσος ρυθμός υποβολής 44.000 ημερησίως!

Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτουν τα εξής:

– Το 53,28% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

– Το 32,89% είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ ή 1.015 ευρώ κατά μέσο όρο.

– Το 13,63% είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ ή 373 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι τρόποι πληρωμής 

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών Όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν όμως και έκπτωση. Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%. Στην περίπτωση που δοθεί νέα παράταση ενδεχομένως να χαθεί η έκπτωση της εφάπαξ καταβολής, ενώ θα καταβληθεί και διπλή δόση.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση” δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση

– Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr