παράταση lockdown

Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας στο lockdown, έως τις 15 Μαρτίου, και επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των σχολείων αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα είναι το σχέδιο που δρομολογεί η κυβέρνηση – ένα σχέδιο όμως, που τελεί υπό την αίρεση των μη ευνοϊκών επιδημιολογικών δεδομένων και πρέπει να περάσει μέσα από την μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος Υγείας.

Προς παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου

“Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα”, απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στο ερώτημα εάν επίκειται παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, και δείχνοντας και τον δρόμο στον οποίο προσανατολίζονται κυβέρνηση και επιδημιολόγοι.

Η κυρία Πελώνη επεσήμανε ότι στην Αττική η εικόνα είναι επιβαρυμένη, και χαρακτήρισε προτεραιότητα για την κυβέρνηση την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα λιανεμπόριο ή σχολεία, απάντησε ότι ιδανικά ελπίζει ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Τόνισε πάντως ότι: “Όσο περισσότερο και όσοι πιο πιστά εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε”.

Στο ερώτημα εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό πριν από το Πάσχα, είπε: “Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση της κοινωνίας. Όλοι θέλουν να βγουν, όλοι θα ήθελαν να πάνε στα πατρικά τους σπίτια. Θα εξαρτηθεί από εμάς το πότε, όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα. Είμαστε στον τελευταίο δύσκολο μήνα”.

Μητσοτάκης: Να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμη για δύο εβδομάδες

Παράταση του lockdown για μια εβδομάδα ακόμη έδειξε νωρίτερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

.«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.

Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διχασμένοι οι ειδικοί

Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, ανησυχούν για την τεράστια πλέον πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πλήρεις. Την ίδια ώρα τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν υψηλά ενώ πολλές περιοχές προκαλούν ανησυχία για το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του  καθηγητή παθολογίας και κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιου Σπαντιδέαο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM   εξέφρασε τη διαφωνία του για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς όπως είπε , «μετά από δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown και ενώ θα περιμέναμε μετά από την εφαρμογή να έχουμε προοδευτική πτώση κρουσμάτων βλέπουμε το αντίθετο».

«Με τα υπάρχοντα μέτρα κάτι δεν κάνουμε σωστά, τα κρούσματα αντί να πέφτουν αυξάνονται» σημείωσε. Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την παράταση του lockdown κατά μία ή δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παυλάκης: “Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα”

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης πρότεινε μιλώντας στο MEGA ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές και δίνοντάς μας την δυνατότητα να επανελειτουργήσει η οικονομία αλλά και το καλοκαίρι να είναι καλύτερο. “Το να κατηγορούμε τα μέτρα”, είπε, “είναι κακό και λάθος”, και τόνισε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία υποστήριξε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε.

Παγώνη: “Να ανοίξει η εστίαση”

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας το στο Open, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ της Αττικής.

Όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε. Παράλληλα εκτίμησε ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες κ.λ.π. «θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες», δήλωσε.

Πηγή: economico.gr