Σε βραχνά φαίνεται πως οδηγείται για το υπουργείο οικονομικών η διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές για πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα.

Η ηγεσία του υπουργείου εκπέμπει συνεχώς το μήνυμα ότι δεν «συζητείται» αυτή τη στιγμή παράταση όμως για παράγοντες της αγοράς η παράταση είναι σχεδόν δεδομένη.

Η όποια παράταση θα είναι μικρή αφού το μέτρο είναι παρέμβαση του Tαμείου Aνάκαμψης και δεν επιδέχεται πολλές αναβολές.

H προθεσμία προμήθειας POS λήγει στις 29 Φεβρουαρίου 2024, ύστερα και από την παράταση ενός μηνός που παραχώρησε το υπουργείο.

Παράλληλα, ξεκινά ο 4ος κύκλος επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και αναβάθμισης POS και προχωρά χρηματοδότηση και για έναν 5ο κύκλο.

Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου χρηματοδότησης για κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS πρόκειται να συμπεριληφθεί και η κάλυψη επιπλέον ψηφιακών λύσεων, όπως π.χ. λογισμικά ηλεκτρονικής τιμολόγησης που δίνουν την δυνατότητα ταυτόχρονης έκδοσης απόδειξης και τιμολογίου. Θα καλύπτονται επίσης, λογισμικά με δυνατότητα διασύνδεσης και αυτόματης αποστολής δεδομένων στα συνεργαζόμενα με τις επιχειρήσεις λογιστικά γραφεία εξασφαλίζοντας την αυτοματοποιημένη μεταξύ τους επικοινωνία.

Έως τώρα, από τους 3 πρώτους κύκλους, έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers χρηματοδότησης σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές.

Ακόμα, ζητήθηκε από τους παρόχους POS -ιδρύματα πληρωμών ή Tράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας, αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και την διοχέτευση τους στους πελάτες τους, καθότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται σε έναν βαθμό και στην υποχρεωτική επέκταση της εγκατάστασης POS σε 35 κλάδους λιανικής. Τέλος, ζητήθηκε από τους παρόχους POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές και να παρέχουν περαιτέρω τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης στο κοινό τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr