μεταβιβάσεις ακινήτων

Έως τα τέλη Μαρτίου φαίνεται ότι θα πάρουν παράταση οι μεταβάσεις ακινήτων, με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για όσους είχαν υποβάλλει έως τις 31/12/2021 χειρόγραφα στις εφορίες ή ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Εκκρεμούν για χιλιάδες δηλώσεις 

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμούν για έλεγχο χιλιάδες δηλώσεις που υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις εφορίες και ο χρόνος δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων.

Στην περίπτωση δηλαδή που δεν παραταθεί για έναν ή δύο μήνες η προθεσμία που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια, με αποτέλεσμα είτε να “χαλάσει” η αγοραπωλησία είτε οι αγοραστές να πληρώσουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης.

Σημειώνεται ότι η κεντρική φορολογική διοίκηση είχε ζητήσει από όλες τις εφορίες να ολοκληρώσουν σήμερα, 21 Ιανουαρίου, την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν θα προλάβουν τη σημερινή προθεσμία, αλλά ούτε την προθεσμία που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

Το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί 

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, σημειώνουν ότι το Σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σημερινή συσσωρευμένη συναλλαγή, με αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι και οι λοιποί εμπλεκόμενοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κατασκευαστές κ.λπ.) να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση.

Χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες. Χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους.

Ομοίως, τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για την σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας.

Για την “ταυτότητα Κτιρίου”

Όσον αφορά δε την “Ταυτότητα Κτιρίου”, η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της είναι τεράστια (πλέον των 3 μηνών), καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει μια ακόμη δίμηνη παράταση, ήτοι συνολικά μέχρι την 31η.03.2022, του ισχύοντος μέχρι την 31η.12.2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων, ήτοι παράταση τόσο της ισχύος των περυσινών αντικειμενικών αξιών, όσο και της ισχύος όλων των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ώστε να μην χρειάζεται επανέκδοσή τους.

Στο μεταξύ, το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο “Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου” στον οποίο θα εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου.

Δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα 

Διάφορα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr