Μετά από13(!) χρόνια

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, εκδόθηκαν περισσότερες συντάξεις από αυτές που είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019, με την τάση να δείχνει πως εφέτος οι εκδόσεις νέων συντάξεων θα ξεπεράσουν τις 300.000, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ.

Η πρόοδος αυτή αποτυπώνεται στα συγκεντρωτικά νούμερα. Όπως σημειώνει ο φορέας, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως συνολικά έχει εκδοθεί το 94% των συντάξεων που αφορούν την περίοδο 2016-2022 και απομένει ένα μόλις 6% να εκδοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σε πραγματικούς αριθμούς, εξηγεί, αυτό σημαίνει πως έχουν εκδοθεί 1.061.171 εκατομμύριο κύριες συντάξεις και απομένουν να εκκαθαριστούν περίπου 63.000.

Τονίζει δε ότι η πρόοδος αποτυπώνεται και στις εκδόσεις συντάξεων ανά τ. Ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τ. ΙΚΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 55.000 συντάξεις, όσες δηλαδή ολόκληρο το 2019. Το τ. ΙΚΑ έχει βελτιώσει κατά 52% τους ρυθμούς απονομής σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να κλείσει το 2022 με εκδόσεις συντάξεων που θα αγγίξουν τις 100.000. Αντιστοίχως και στο τ. ΟΓΑ οι απονομές συντάξεων του πρώτου πενταμήνου ξεπέρασαν εκείνες ολόκληρου του 2021, αυξημένες κατά 32% σε σχέση με πέρυσι. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το τ. ΟΑΕΕ, όπου η βελτίωση των ρυθμών απονομής σε σχέση με πέρυσι ξεπερνά το 30%.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει: «Με σχέδιο, σύστημα και προσήλωση στον στόχο, το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων φτάνει σταδιακά στο τέλος του. Η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από τους ανθρώπους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΕΦΚΑ αποδίδει καρπούς και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς. Απομένει μόλις το 6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τα έτη 2016-2022 να εκκαθαριστεί, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πάνω από 1 εκατομμύριο συντάξεις. Μηδενίστηκαν τα έτη 2016 έως και το 2019, απομένοντας μόλις 1.710 αιτήσεις, που πρόκειται να εκκαθαριστούν και αυτές μέσα στο καλοκαίρι. Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν αγνοούμε ωστόσο και τη μεγάλη πρόοδο, που έχει σημειωθεί και που είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της παραγωγικότητας των υπαλλήλων και μιας σειράς νομοθετικών, ψηφιακών και οργανωτικών δράσεων, που “τρέξαμε” τους τελευταίους μήνες και που παράγουν απτά αποτελέσματα».

Μηδενισμός εκκρεμοτήτων παλαιών ετών

Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων έχει συρρικνωθεί εντυπωσιακά και πρακτικά έχει περιοριστεί στα έτη 2020 και 2021, επισημαίνει ο φορέας.

Αναλυτικά, ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, (πλην διεθνών και ανελαστικών), για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Με βάση τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ:

– Το ίδιο ισχύει και για το 2019, καθώς έχει εκδοθεί το 98,9% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εκείνο το έτος και οι εκκρεμότητες περιορίζονται μόλις στο 1,1%. Πρόκειται συνολικά για 1.710 αιτήσεις εξαιρετικά σύνθετες, οι οποίες θα εκκαθαριστούν και αυτές εντός του καλοκαιριού.

– Για το 2020, έχει εκδοθεί το 94,7% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εκείνο το έτος και απομένουν μόλις 8.570 αιτήσεις να εκκαθαριστούν (5,3% του συνόλου). Πρόκειται για αιτήσεις συνταξιοδότησης κυρίως του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

– Για το 2021, έχει εκδοθεί το 80,6% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν εκείνο το έτος, το οποίο ήταν και έτος-ρεκόρ, καθώς οι υποβολές νέων αιτήσεων ξεπέρασαν τις 212.000. Απομένουν να εκκαθαριστούν 38.574 αιτήσεις.

– Για το 2022, η εικόνα είναι εξίσου καλή, καθώς ήδη έχει εκδοθεί το 70% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τέλος Μαρτίου. «Η πλειονότητα αυτών εκδόθηκαν το πολύ σε τέσσερις μήνες, χρόνος-ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ και τις πολύμηνες καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, χιλιάδες συντάξεις εκδόθηκαν σε λιγότερο από 60 ημέρες, μεταξύ αυτών και πολλές από εκείνες που εκδίδονται από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους. Σε αυτή τη ραγδαία μείωση του χρόνου έκδοσης συνέβαλε καταλυτικά η νέα διαδικασία fast track, όπου προβλέπει την έκδοση της σύνταξης σε τρεις μήνες από τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ και, σε περίπτωση που αυτή δεν εκδοθεί, τότε εκδίδεται αυτοματοποιημένα με βάση τα στοιχεία που διατίθενται στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΚΑ και εκείνα που δηλώνει ο ασφαλισμένος κατά την υποβολή της αίτησής του» διευκρινίζει ο φορέας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr