Κριστίν Λαγκάρντ:ΕΚΤ

Μετωπική της ευρωτράπεζας (ΕΚΤ) με τις αγορές σχετικά με το αν και πότε θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, καθώς ήδη μεγάλες τράπεζες εκτιμούν ότι από την άνοιξη του 2024 θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στο κόστος του χρήματος.

Τα στοιχήματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα μειώσει τα επιτόκια τόσο σύντομα ή τόσο γρήγορα όσο πιστεύουν οι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, η οποία υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντισταθούν στα τρέχοντα στοιχήματα της αγοράς. Οι αξιωματούχοι θα διατηρήσουν σταθετό το κόστος δανεισμού για μια δεύτερη συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου και θα το διατηρήσουν εκεί μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα προβούν στην πρώτη από τις τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024, δήλωσαν οι ερωτηθέντες. Προηγουμένως ανέμεναν μια πρώτη κίνηση τον Σεπτέμβριο.

Το νέο χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί να είναι μεταγενέστερο από ό,τι τι τιμολογούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη βύθιση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη των 20 χωρών πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν – μια υποχώρηση την οποία το γερακίσιο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ χαρακτήρισε “αξιοσημείωτη“. Οι επενδυτές βλέπουν σχεδόν 150 μονάδες βάσης περικοπές το επόμενο έτος, που θα ξεκινήσουν ήδη από τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μειώσεις μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, μετά τον Ιούνιο.

Κίνδυνοι

Η μετατόπιση των στοιχημάτων της αγοράς αφήνει την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της αντιμέτωπους με μια άσκηση ισορροπίας όσον αφορά την επικοινωνία. Με την ευρωζώνη να ακροβατεί στο χείλος της ύφεσης, πιθανότατα θα αποφύγουν τις σταθερές δεσμεύσεις σχετικά με το πού κατευθύνονται τα επιτόκια. “Η ΕΚΤ πιθανότατα θα θελήσει να αντισταθεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, στην πρόσφατη ήπια στροφή της αγοράς, καθώς επίσης κινδυνεύει να ακυρώσει μέρος της σύσφιξης της πολιτικής“, δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Φάμπιο Μπαλμπόνι. “Αλλά φαίνεται απίθανο να θελήσει να καταφύγει σε αυστηρή μελλοντική καθοδήγηση για τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων“.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προβάλει αντίσταση στη συζήτηση για χαλάρωση. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της περιόδου συσκότισης που προηγείται της συγκέντρωσης της επόμενης εβδομάδας, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ χαρακτήρισε τις προσδοκίες για μείωση του πρώτου τριμήνου “επιστημονική φαντασία“. Ο Μάρτινς Κάζακς της Λετονίας, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν απαιτείται τέτοια κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2024 υπό τις υφιστάμενες οικονομικές προοπτικές. Αυτές οι υποθέσεις πρόκειται να λάβουν επικαιροποίηση, ωστόσο, όταν η ΕΚΤ παρουσιάσει νέες προβλέψεις παράλληλα με την απόφασή της για τα επιτόκια.

Αντιστάσεις

Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα περικοπούν για το τρέχον και το επόμενο έτος και θα παραμείνουν αμετάβλητες για το 2025. Το 2026 -που εμφανίζεται στις προβλέψεις για πρώτη φορά- η αύξηση των τιμών καταναλωτή θεωρείται ότι θα επιτύχει τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. “Η καθαρή κλίμακα της πρόσφατης υποεκπλήρωσης των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό σε επίπεδο γενικής και βασικής τιμής θα αναγκάσει το Διοικητικό Συμβούλιο να αναγνωρίσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού“, δήλωσε ο Όλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος της Oxford Economics.

Ο οικονομολόγος της Nomura Αντρέι Στσεπάνιακ αναμένει ότι οι νέες προοπτικές θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί κάτω από το 2% νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι “δεν μπορούν αξιόπιστα να είναι πολύ σκληροί“. “Αλλά θα πρέπει να αντισταθούν σταθερά ενάντια στην τιμολόγηση της αγοράς για περικοπές ήδη τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο“, είπε. Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει τον σωστό χρόνο για την όποια κίνηση, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι δεν θα μειώσει το κόστος δανεισμού ούτε πολύ σύντομα ούτε πολύ αργά.

Το ΕΡΡ

Η πλειοψηφία εκτιμά τώρα επίσης ότι ο ρυθμός μείωσης του ισολογισμού θα επιταχυνθεί με τον τερματισμό των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου πανδημικών ομολόγων ύψους 1,7 τρισ. ευρώ (1,8 τρισ. δολαρίων) νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων που αναμένουν αυτό το αποτέλεσμα, οι περισσότεροι βλέπουν ότι η μετακύλιση θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο. Η Λαγκάρντ έχει αναγνωρίσει ότι η ΕΚΤ μπορεί να επανεξετάσει τις οδηγίες της για το PEPP, οι οποίες προβλέπουν επανεπένδυση των τίτλων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2024.

Παρόλο που η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, η πιθανή επόμενη κίνησή της μπορεί να δει να επισπεύδει την ημερομηνία από την οποία το PEPP αρχίζει να εκκαθαρίζεται, οπότε τεχνικά η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε κατάσταση σύσφιξης όσον αφορά την επίσημη επικοινωνία“, δήλωσε ο Ντένις Σεν, ανώτερος διευθυντής της Scope Ratings. “Για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγχυση στις αγορές ως προς το αν σφίγγει ή χαλαρώνει, η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η επικοινωνία της σηματοδοτεί ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να αναμένουν βραχυπρόθεσμες μειώσεις επιτοκίων“, τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr