Προσωρινός

Το σοκ του θανάτου της Φώφης Γεννηματά παραμένει βαρύ στο Κίνημα Αλλαγής, η πανελλήνια κι αυθόρμητη συγκίνηση που έγινε εμφανής και στην κηδεία της κρατά παγωμένες όλες τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού, ωστόσο οι πολιτικές εκκρεμότητες είναι πια μεγάλες και οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει.

Τα δύο βασικά ερωτήματα είναι εάν θα μετατεθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου και ποιος θα εκπροσωπεί στην Βουλή το ΚΙΝΑΛ μέχρι να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

Και εδώ υπάρχουν δύο σενάρια: Το ένα είναι να αναλάβει (με εκλογή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής) την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ στην Βουλή και στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών  ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης. Υπέρ αυτής της λύσης φέρονται να συναινούν Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Θέλει να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου

Η δεύτερη εκδοχή είναι να μην εκλεγεί από την Κ.Ο. (και τυπικά) ο σημερινός εκπρόσωπος και να κληθούν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ  να εκλέξουν προσωρινό επικεφαλής – προοπτική, που ντε φάκτο θα οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να διεκδικεί την εκλογή του, γεγονός που θα τον καταστήσει de facto επικεφαλής (προσωρινό “Αρχηγό”) του ΚΙΝΑΛ έως τις εσωκομματικές εκλογές, δίνοντάς του σαφές πλεονέκτημα έναντι των σντιπάλων του.

Εάν αυτό συμβεί το πιθανότερο είναι πως Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης θα αντιδράσουν στηρίζοντας την λύση Σκανδαλίδη, παρ’ ότι οι προθέσεις του τελευταίου δεν είναι σαφείς ούτε έχει δώσει στίγμα για το εάν θα ήθελε να επωμιστεί τον ρόλο. Στην περίπτωση πάντως που υπάρξει εκλογή η σύγκρουση παραπέμπει σε θρίλερ καθώς εκτιμάται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ελέγχει περί τους 10 βουλευτές, ενώ άλλοι τόσοι φέρονται να επηρεάζονται από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Εκεί, προφανώς, θα παίξει ρόλο και η στάση του Χάρη Καστανίδη.

Δύο σενάρια αναβολής των εκλογών

Ως προς το θέμα των εκλογών, στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια – το ένα για αναβολή των εκλογών έως τον Ιανουάριο και το δεύτερο για μετάθεση μίας εβδομάδας της διαδικασίας. Όπως έχει ήδη γράψει το economico.gr την πρώτη πρόταση έχει θέσει ο Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιος για την ηγεσία και εκ των στενότερων συνεργατών της Φώφης Γεννηματά. Συντεταγμένη συζήτηση επ’ αυτής δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά είναι σαφές πως μεταξύ όλων των υποψήφιων ισχυρές αντιρρήσεις εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζοντας πως θα ανοίξει κύκλος μακράς εσωστρέφειας.

Η δεύτερη εκδοχή, εκείνη της μετάθεσης των εκλογών για μία εβδομάδα αποτελεί εισήγηση αποφόρτισης, καθώς πλην των άλλων ο πρώτος γύρος των εκλογών με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, δηλαδή η 5η Δεκεμβρίου, συμπίπτει με το 40ήμερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr