Ως προσπάθεια ανάταξης του αποκαλούμενου «γαλλογερμανικού άξονα» εντός ΕΕ – ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι ατονίσει δραματικά – θεωρείται η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Βερολίνο από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου.

Μακρόν με Σταϊνμάιερ

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού γαλλικού κράτους από το 2022. «Αυτό το ιδιαίτερο γεγονός σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες», γράφει στην ανακοίνωση η προεδρία της Γερμανίας. «Με αυτή την επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Μακρόν αποτίει φόρο τιμής στη στενή φυλία που συνδέει τις δύο χώρες μας με την ευκαιρία της 60ης επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων», που υπογράφηκε στις 22 Ιανουαρίου 1963 από τον Σαρλ ντε Γκωλ και τον Κόνραντ Αντενάουερ, πρόσθεσε.

«Μαζί, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός πρόεδρος (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάιερ θα επισκεφθούν περιφέρειες της Γερμανίας και θα υπογραμμίσουν έτσι τις μοναδικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη μας, τους πολίτες μας και ιδιαίτερα τη γερμανική και τη γαλλική νεολαία», αναφέρεται, ενώ το Ελιζέ σημείωσε ότι «θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία από το 2000. Αυτή η τιμή που γίνεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει επίσης ένα νέο σταθμό στη γαλλογερμανική φιλία».

Προβλήματα

Η επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνεται έπειτα από μήνες τριβών ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για πολλά ζητήματα, από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα, περνώντας από τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη, την αμυντική θωράκιση της γηραιάς ηπείρου, αλλά και από τις σχέσεις της ΕΕ και των χωρών-μελών της με την Κίνα.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Παρίσι και θα γίνει δεκτή από τον Μακρόν, ενώ την επομένη θα συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο. Η Γαλλίδα ομόλογός της Κατρίν Κολονά αναμένεται την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Διακυβερνητικές διαβουλεύσεις

Ο Μακρόν θα πραγματοποιήσει εξάλλου επίσκεψη στις 6 Ιουνίου στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο. Το ταξίδι αυτό θα αφιερωθεί κυρίως, σύμφωνα με το μέγαρο των Ηλυσίων, «στην από κοινού προετοιμασία των επόμενων μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών συναντήσεων», μεταξύ των οποίων η Σύνοδος Κορυφής για το Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο στις 22 και 23 Ιουνίου στο Παρίσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης και 30ης Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου.

Τέλος οι δύο κυβερνήσεις θα συναντηθούν το φθινόπωρο στη Γερμανία, πάντα σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρινίζει πως αυτό το σχήμα των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων «θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για μια ακόμη πιο στενή συνεννόηση ανάμεσα στις δύο χώρες». «Είναι όπως σε ένα καλό γάμο, μπορούμε πάντα να δίνουμε νέα ώθηση για να παραμένει καλός και ζωντανός, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στις γαλλογερμανικές σχέσεις», σχολίασε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr