Τζόνσον Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε μια νέα πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία ως εναλλακτική λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, η προτεινόμενη ένωση υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Αργότερα, σύμφωνα με την ιδέα του Βρετανού πρωθυπουργού, η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί και στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Σύμφωνα με πηγές, η βρετανική πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για κράτη που ανησυχούν για την εθνική τους κυριαρχία, τηρούν φιλελεύθερες απόψεις στην οικονομία και αντιτίθενται στις πολιτικές της Μόσχας.

Ο κ. Τζόνσον μοιράστηκε για πρώτη φορά την ιδέα του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στις 9 Απριλίου στο Κίεβο, ανέφερε η εφημερίδα.

Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση το Κίεβο

Σύμφωνα με τις πηγές της Corriere della Sera, το Κίεβο δεν εξέφρασε ξεκάθαρη θέση για τη βρετανική πρωτοβουλία, χωρίς να την απορρίψει ή να την υποστηρίξει. Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Ζελένσκι μπορεί να λάβει πιο σοβαρά την πρόταση του Τζόνσον εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγκρίνει την απόκτηση της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.

Την Πέμπτη η ιταλική εφημερίδα σχολίασε μάλιστα ότι η πρόταση Τζόνσον παρακάμπτει την ΕΕ, από την οποία προσφάτως αποχώρησε το Ηνωμένο βασίλειο, και θυμίζει την αποτυχημένη προσπάθεια της δημιουργίας των ΕΦΤΑ στη δεκαετία του 1960.

Πηγή: Corriere della Sera, TASS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr