«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» είπε στην ομιλία του στη βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί τον τελευταίο χρόνο, υποστήριξε ότι στόχος των επιθέσεων είναι η κυβέρνηση και η ΝΔ, έκανε αναφορά στο Μάτι, λέγοντας ότι όταν εκείνος και ο πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την τραγωδία πήγαν επί τόπου, «δεν έπαιξαν θέατρο όπως στο Μάτι». ‘Οποιος έχει κατηγορίες για μένα, ας τις φέρει, είμαι εδώ, είμαστε όλοι εδώ», είπε.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «επέλεξα να απαντήσω θεσμικά στη βουλή, δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς περισσότερο από εμένα που να θέλει να λάμψει η Δικαιοσύνη».

Μάλιστα, στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη, αλλά και σε όλους όσοι βρίσκονταν στα βαγόνια το μοιραίο βράδυ και τις οικογένειες τους. Κανείς μας, πόσο μάλλον εγώ, δεν μπορώ να νιώσω πόνο και κενό της απώλειας τους. Απόλυτος σεβασμός σημαίνει συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου και δεν υπάρχει άλλος στην αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από μένα».

Ο πρώην υπουργός είπε ότι «η τραγωδία των Τεμπών γίνεται καθημερινά αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης (…) Ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων, σε περιπτώσεις όπως αυτές με τις τραγωδίες με τη Μάνδρα και το Μάτι», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα. Πότε έπρεπε να ολοκληρωθεί η σύμβαση; Το 2016. Αφού καταφέραμε και το ξεκολλήσαμε, το ολοκληρώσαμε. Αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Αν κάποιοι καθυστέρησαν ήταν αυτοί που είχαν την ευθύνη το 2016-2017-2018 (…) Αν η κυβέρνηση της ΝΔ διέκοπτε την 717 το ελληνικό δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα (…) Ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα, δυστυχώς (…) Τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών», είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «δεν θα είχαμε όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, δεν θα είχαμε σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση αλλά ούτε καν σύμβαση. Αποφασίστε για τι πράγμα φταίει η κυβέρνηση και ο ομιλών. Ολοκληρώθηκε ή δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν».

«Με απλά λόγια για να είμαστε ξεκάθαροι. Όταν έφτασε στα χέρια μου η σύμβαση έπρεπε να τη συνεχίσω και να την ολοκληρώσω. Γιατί αλλιώς θα ερχόμουν αντιμέτωπος με το ελεγκτικό συνέδριο», είπε, ενώ σημείωσε ότι «από το Οκτώβριο είχα ζητήσει από όσους με επικρίνουν να ζητήσουν σύσταση προανακριτικής επιτροπής, να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε αν και πόση βάση έχει. Εδώ, όχι στα λαϊκά δικαστήρια».

«Η μοιραία νύχτα ήταν συσσώρευση λαθών. Και υπήρξε και ομολογία. Με κατηγορείτε για συγκάλυψη ενώ παραιτήθηκα αμέσως. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «νομίζετε οτι δεν πονάω όπως κάθε Έλληνες; Πως δεν αναλογίζομαι το δράμα που περνάνε αυτές οι οικογένειες; Δεν θα έκανα τα πάντα για να ήταν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή; Από την πρώτη στιγμή ήμουν και εγώ και ο πρωθυπουργός στο σημείο της τραγωδίας. Δεν παίξαμε θέατρο όπως άλλοι στο Μάτι. Παραιτήθηκα αμέσως, γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα στην εποχή μας. Δεν μπορώ να πω ότι τα κάναμε όλα σωστά».

«Η αντιπολίτευση μου επιτέθηκε από την πρώτη στιγμή. Επιτέθηκαν και στις Σέρρες. Είπαν ότι θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία ενώ ξέρουν πως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Δεν έχω καμία πολιτική ασυλία για τα Τέμπη», είπε, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος».

Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «στόχος σας δεν είμαι εγώ, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που εδραίωσε την Δημοκρατία, αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων. […] Σας κοιτώ στα μάτια, με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Όποιος έχει αποδείξεις εναντίον μου να τις φέρει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr