Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ

H κατάθεση της πρότασης μομφής κατά Σταϊκούρα ήταν κίνηση κομματικής συσπείρωσης από τον Αλέξη Τσίπρα.  Ηταν όμως και κίνηση προσωπικής πολιτικής άμυνας.

Οι δημοσκοπήσεις είναι οριακές όχι μόνον για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πια και για τον ίδιο τον πρόεδρό του. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2015 που στα ποιοτικά στοιχεία που αναλύουν στην Κουμουνδούρου βλέπουν σταθερή αποδυνάμωση του αρχηγού του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας χάνει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, δείχνει ασταθής και αμφισβητείται.

Τα βαριά εσωκομματικά μέτωπα

Εχει ανοιχτά βαριά εσωκομματικά μέτωπα και είναι εγκλωβισμένος σε έλλειμμα αφηγήματος και σε στρατηγικές πολιτικές αντιφάσεις. Δυσκολεύεται να περάσει αποφάσεις ακόμη και από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – η περίφημη συγκρότηση Πειθαρχικού Οργάνου ήταν μία από αυτές. Την πήρε πίσω γιατί το προηγούμενο βράδυ κατάλαβε ότι δεν είχε πλειοψηφία για να προχωρήσει.

Ο Τσακαλώτος τον εγκαλεί για «αρχηγισμό» και, από την άλλη όχθη, οι «γεφυροποιοί» της διεύρυνσης τον εγκαλούν για «ανεύθυνη αντιπολίτευση» στα εθνικά θέματα. Μετά την τορπίλη Κοντονή, το επεισόδιο Βαλντέν, πριν από τρεις μέρες, επιχειρήθηκε να θαφτεί αλλά προκάλεσε εκρήξεις στους υψηλούς ορόφους της Κουμουνδούρου.

Το “επεισόδιο” Βαλντέν

Με το άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδόμησε πλήρως την θέση Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και το Καστελόριζο, χρέωσε στον πρόεδρο του κόμματός του «δημαγωγική αντιπολίτευση» και απένειμε εύσημα στον Γιώργο Γεραπετρίτη για την δήλωσή του ότι η εθνική «κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και τα έξι ναυτικά μίλια».

«Επιτέλους μια σαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης που αποκλείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία (αφού ουδέποτε ετέθη ζήτημα παραβίασης των έξι μιλίων) και απαντά στην ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», έγραψε ο καθηγητής Βαλντέν.

Το δημοσκοπικό τέλμα

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά αναγκαστικά διέξοδο και φυγή προς τα εμπρός. Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα για να συσπειρώσει ένα κόμμα που πλειοδοτεί μεταξύ φραξιονισμού και ιδεολογικής ενδοσκόπησης.

Ποντάρει στις – δύσκολες – επιλογές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση στην υγειονομική και την οικονομική κρίση για να ξεκολλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το δημοσκοπικό τέλμα του 20%. Επιχειρεί να φέρει, απέναντί του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή διότι θεωρεί ότι τον κερδίζει στην face to face αναμέτρηση.

Ατυχώς για τον ίδιο, το ίδιο θεωρούσε και στις εκλογές κι έχασε με 9,5 μονάδες διαφορά.

Πηγή: economico.gr