Πρόταση νόμου για μπλόκο του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «υποχρέωση του εκλογικού νομοθέτη “να μην επιτρέπει τη χρήση των δικαιωμάτων εκλογικής συμμετοχής με σκοπό τη διάβρωση των φιλελεύθερων και δημοκρατικών θεσμών” δεν περιορίζεται μόνο στις βουλευτικές εκλογές αλλά επεκτείνεται και στις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν “για λόγους προστασίας και για λόγους προστασίας του κύρους των Αρχών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης” να αποκλείονται συνδυασμοί εάν ο «υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης των συνδυασμών αυτών ή ο πραγματικός επικεφαλής τους έχει καταδικασθεί για εγκλήματα με ιδιαίτερη πολιτική απαξία».

Ενδιαφέρον είναι πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, αν δηλαδή δεχθεί να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση νόμου ή θα την απορρίψει.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να καταθέσει δική του πρόταση για το θέμα, που θα προβλέπει πάγια ρύθμιση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται αταλάντευτα εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι σε εγκληματικές οργανώσεις, που κρύβονται κάτω από τον μανδύα της δήθεν πολιτικής δράσης.

Η άμυνα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεσμών αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια τη μόνη μας πυξίδα, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πνεύμα και με απόλυτη συνέπεια προς τη διαχρονική μας στάση ευθύνης, αναλαμβάνουμε σήμερα την πρωτοβουλία της κατάθεσης πρότασης νόμου για τον αποκλεισμό συνδυασμού των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών των οποίων ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης ή ο πραγματικός επικεφαλής έχει καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των Κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για τα εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Πρόκειται συνεπώς για μια μεταφορά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης της λογικής αλλά και της διατύπωσης του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για τα πολιτικά κόμματα. Όπως εξάλλου στο μεταξύ έχει δεχθεί και το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου (Α΄ Πολιτικό Τμήμα) στις δύο αποφάσεις του υπ’ αριθμόν 8/2023 και 95/2023 ο εκλογικός νομοθέτης έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να μην επιτρέπει τη χρήση των δικαιωμάτων εκλογικής συμμετοχής με σκοπό τη διάβρωση των φιλελεύθερων και δημοκρατικών θεσμών.

Στόχος της κατατεθείσας πρότασης νόμου είναι η αποτροπή χρησιμοποίησης των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης από συνδυασμούς, που αποτελούν τον μανδύα μιας εγκληματικής οργάνωσης. Ο στόχος αυτός ξεπερνά κατά πολύ τις κομματικές αντιπαραθέσεις και αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της προστασίας των θεσμών και της δημοκρατίας γι’ αυτό και καλούμε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να τη στηρίξουν. Ιδίως η Κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί για άλλη μια φορά αμέτοχη τις εξελίξεις, οφείλει να μας εξηγήσει ακολουθώντας ποια σκοπιμότητα κωφεύει ως προς την ανάγκη λήψης μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, τη στιγμή μάλιστα που είχε ψηφίσει την αντίστοιχη πρωτοβουλία σε επίπεδο εθνικών εκλογών και δεδομένου πως όσον αφορά στις Αρχές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ο εκλογικός νομοθέτης έχει περιθώρια μεγαλύτερης διακριτικής ευχέρειας κατά τον καθορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, κατά το άρθρο 102 §2 του Συντάγματος.

Οποιαδήποτε κυβερνητική στάση ανοχής απέναντι σε νεοναζιστικά εγκληματικά μορφώματα, που θέλουν να διαβρώσουν τους θεσμούς και τις διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης συνιστά ανεπίτρεπτη αλλά δυστυχώς όχι ανεξήγητη υποχώρηση και αποδεικνύει ότι για κάποιους η προστασία των δημοκρατικών θεσμών είναι à la carte, με αποκλειστικό γνώμονα τις εκάστοτε εκλογικές σκοπιμότητες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr