ΑΠΕ - Αποθήκευση ενέργειας

Με το νέο έτος ξεκινάει η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης προς όσους επιλέγουν να θερμαίνουν την κατοικία τους με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το “ηλεκτρικό” επίδομα θέρμανσης θα αφορά σε μέρος της Χειμερινής περιόδου 2023-2024 προς φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν πως θερμαίνονται μέσω χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατ΄ αντιστοιχία των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με χρήση έτερων μορφών ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.α.).

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια χορήγησης του νέου επιδόματος θα ακολουθούν τα αντίστοιχα κριτήρια εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας των άλλων επιδομάτων ενέργειας, για τον καθορισμό της αξίας του οικονομικού βοηθήματος. Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 350 Ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Δημιουργείται τρίτη κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ)

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μίας, νέας, τρίτης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες, με σκοπό, όπως ανέφερε ο κ.Μαρινάκης, να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος. Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά MWh, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ενεργειακός συμψηφισμός “Απόλλων” για ευάλωτα νοικοκυριά και Δήμους

Επιπλέον, θεσπίζεται το πρόγραμμα “Απόλλων”, το πρώτο εθνικό πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού για ευάλωτα νοικοκυριά και Δήμους, μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων. Σύμφωνα με τον κ.Μαρινάκη, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με συστήματα αποθήκευσης για την κάλυψη των ενεργειακών καταναλώσεων των ευάλωτων νοικοκυριών και του 50% των ενεργειακών αναγκών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Επιπλέον, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου υπογράφηκε από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιβολή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr