Σε οριακό σημείο φαίνεται ότι βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ και πλέον δρομολογούνται πρωτοφανείς εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Με δεδομένη την ανησυχία των Δημοκρατικών, αλλά και μεγάλου μέρους των Ρεπουμπλικάνων, για το τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ στις τελευταίες ημέρες της θητείας του, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος «βγάζουν το μπαζούκας», προκειμένου να τον διώξουν από τον προεδρικό θώκο μια ώρα αρχύτερα.

Κινείται διαδικασία αποπομπής

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πλήροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, τα μέλη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα θα κινήσουν διαδικασία αποπομπής του Τραμπ από τη θέση του προέδρου, αφού κατά τα φαινόμενα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν προτίθεται να επικαλεστεί το άρθρο 25 του Συντάγματος, βάσει του οποίου μπορεί να υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντά του.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι Δημοκρατικοί βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν, Τεντ Λιου και Τζέιμι Ράσκιν συντάσσουν το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, στο οποίο κατηγορείται μεταξύ άλλων για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ»

Επίσης, αναφέρονται στη συνομιλία του Τραμπ με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ, στην οποία ο απερχόμενος πρόεδρος ζητά από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας να «βρουν» σχεδόν 12.000 ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές στην Τζόρτζια.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών της θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι βουλευτές.

Σοκαριστική δήλωση Γερουσιαστή: Ο Τραμπ ήταν χαρούμενος με τα επεισόδια

Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Νεμπράσκα, Μπεν Σέις αποκάλυψε ότι δύο ανώτεροι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου του είπαν ότι ο Τραμπ ήταν «ενθουσιασμένος» από την έκρρυθμη κατάσταση στο Καπιτώλιο, που κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα και αμαύρωσε τη δημοκρατία των ΗΠΑ.

«Δεν ξέρω τι πραγματικά επιθυμούσε να συμβεί μόλις οι διαδηλωτές έφθασαν στο Καπιτώλιο, αλλά σίγουρα ήθελε να επικρατήσει χάος» είπε για τον Τραμπ ο Σέις. «Καθώς εξελισσόταν αυτό το πράγμα, ο Τραμπ περιφερόταν στον Λευκό Οίκο, μπερδεμένος που μέλη της ομάδας του δεν ήταν τόσο χαρούμενα όσο αυτός καθώς έξαλλοι διαδηλωτές έσπρωχναν τη αστυνομία για να μπουν στο κτίριο», συμπλήρωσε.

Πηγή: economico.gr