Πρωτοφανές «χαστούκι» στον Ερντογάν από τους Τουρκοκύπριους

Πρωτοφανές «χαστούκι» στον Ερντογάν από τους Τουρκοκύπριους: Ισχυρή αντίδραση, και ανοιχτή πολιτική περιφρόνηση, συναντά ο Ταγίπ Ερντογάν από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση εν όψει του σόου που ετοιμάζει με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, στην επέτειο της εισβολής του Αττίλα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αποφάσισε να μποϋκοτάρει τη συνεδρία της «βουλής» των Τουρκοκυπρίων, την οποία θα προσφωνήσει κατά την επίσκεψή του ο Ερντογάν.

Τρία κόμματα θα μποϊκοτάρουν την ομιλία του

Η απόφαση, που προκάλεσε αίσθηση και αντιπαραθέσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ελήφθη στη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ανάλογη απόφαση για μη-συμμετοχή στην ειδική συνεδρία, όπου θα μιλήσει ο Ερτογάν, είχε ήδη λάβει και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ανάλογη στάση υιοθέτησε χθες το βράδυ και ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού  «κόμματος» Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζέτ Ιζτζιάν.

“Μείνε στην χώρα σου”

Ο Ιζέπ Ιζτζιάν δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Κύπρο γίνεται για να ανακοινώσει τις διχοτομικές του πολιτικές και να απειλήσει τον κόσμο και δεν θα συμβάλει στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

  • Σημειώνοντας ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι επιθυμητός από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ότι θα ήταν πολύ πιο ορθό να διεξάγει τις προπαγανδιστικές του δραστηριότητες στην ίδια του τη χώρα για να επηρεάσει την κοινή γνώμη ο κ.Ιζτζιάν του διαμήνυσε: «Μείνε στη χώρα σου».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) να μην παραστούν στην σύνοδο της «βουλής» κατά την προγραμματισμένη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι ήταν μια κατάλληλη και ορθή απόφαση, προσθέτοντας ότι είναι ευχάριστο ότι δεν έγιναν εργαλεία της προπαγάνδας του Ερντογάν.

Μίλησε επίσης για την σημασία κοινής δράσης από τους υποστηρικτές μιας ομόσπονδης λύσης και πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ της προσάρτησης και της λύσης, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές που επιθυμούν την λύση θα αγωνιστούν για την κοινή πατρίδα και για την ειρήνη και την ελευθερία.

Ταλάτ: Ο Ερντογάν δεν υπολογίζει τους τουρκοκύπριους

Η δυσαρέσκεια που επικρατεί για τις παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν στα εσωτερικά των Τουρκοκυπρίων αποτυπώνεται και σε ασυνήθιστης έντασης δηλώσεις εν όψει της επίσκεψης του τούρκου προέδρου.

  • Ο πρώην ηγέτης του τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε γραπτή του δήλωση κατήγγειλε ότι η νέα πολιτική της Τουρκίας δεν υπολογίζει τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, ενώ ειδικά για τους σχεδιασμούς Ερντογάν για το Βαρώσι και τις ελληνοκυπριακές περιουσίες είπε ότι είναι μια ενέργεια που παίζει με τα νεύρα των Ηνωμένων Εθνών και του κόσμου.

Δυσαρέσκεια για τις τουρκικές παρεμβάσεις εξέφρασε και ο «δήμαρχος» Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα άτομο».

Συνδικάτα οργανώνουν διαδηλώσεις

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις αναζητούν τρόπους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις νέες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό, κατά την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στο νησί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr