Προς τη χειρότερη περίοδο δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ, οδεύουν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, καθώς την επιδημία ευνοούν η υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO/WHO).

Μέχρις στιγμής εφέτος, σε λιγότερους από τρεις μήνες το 2024, οι αρχές της μεγάλης, αυτής, περιφέρειας ήδη κατέγραψαν περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου χίλιους θανάτους από την ιογενή νόσο, που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος θηλυκών κουνουπιών-διαβιβαστών του ιού.

Οι αριθμοί αυτοί “προκαλούν ανησυχία, καθώς τα κρούσματα είναι τριπλάσια από αυτά που είχαν καταγραφεί ως την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2023, χρονιάς-ρεκόρ με περισσότερα από 4,5 εκατ. κρούσματα“, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δρ. Ζάρμπας Μπαρμπόσα, διευθυντής του PAHO/WHO, περιφερειακού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, WHO).

Το 2024 “πιθανόν” θα είναι “η χειρότερη περίοδος του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ” στην Αμερικανική ήπειρο, πρόσθεσε.

Η ιογενής ασθένεια προκαλεί υψηλό πυρετό και, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, παίρνει σοβαρότερη μορφή, προκαλώντας αιμορραγικό πυρετό. Οι θάνατοι είναι γενικά πολύ σπάνιοι και δεν ξεπερνούν το 0,01% του συνόλου των κρουσμάτων.

Πολύ διαδεδομένη σε χώρες με θερμό κλίμα, η νόσος εξαπλώνεται κυρίως σε αστικές και ημιαστικές ζώνες, όπου καταγράφονται από 100 ως 400 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Κάπου 4 δισεκ. άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της υφηλίου, ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν, σύμφωνα με τους αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της βασικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας των ΗΠΑ.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επαληθεύεται σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όμως πάνω απ’ όλα σε τρία κράτη του λεγόμενου Νότιου κώνου: τη Βραζιλία (81%), την Παραγουάη (6%) και την Αργεντινή (3,4%), όπου καταγράφτηκε το 92% των συνολικών κρουσμάτων και το 87% των θανάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr