Επιβεβαίωση της μεγάλης δημοτικότητας υπουργών, αλλά και μεγάλες εκπλήξεις προκαλούν τα αποτελέσματα στις εκλογές 2023, μιας και αρκετά γνωστά ονόματα βουλευτών μένουν εκτός Βουλής.

Στην Α’ Αθήνας πρώτος τερμάτισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην Β’ Αθήνας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (Β3) και ο Κωστής Χατζηδάκης (Β1) με δεύτερους τον Τάκη Θεοδωρικάκο (Β3) και τον Άδωνι Γεωργιάδη (Β1), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος θα έχει εντός της Βουλής αντίπαλο τον αδελφό του, Δημήτρη Βενιέρη – Βελόπουλο, που εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ στην Β’ Θεσσαλονίκης.

Α’ Αθηνών

Στην Α’ Αθηνών εκτός μένουν ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κωνσταντίνα Κούνεβα από το ΚΚΕ και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών

Στον Β1 βόρειο τομέα Αθηνών καθώς φαίνεται εκτός μένουν οι Σκουρλέτης, Αθανασίου, Μπαλάφας, Αυλωνίτου και Καββαδία ενώ από το ΠΑΣΟΚ εκτός μένει ο Ανδρέας Λοβερδος.

Β2 Δυτικός Τομέας

Στον Β2 Δυτικό Τομέα εκτός μένουν οι Βίτσας και Κουρουπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ.

Β3 Νότιος Τομέας

Στον Β3 Νότιο Τομέα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Γρηγόρης Ψαριανός μένουν εκτός από τη ΝΔ και ο Στέφανος Τζουμάκας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Α’ Πειραιά

Στην Α’ Πειραιά η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου κέρδισε τον εμφύλιο απέναντι στην Νόνη Δούνια η οποία μένει εκτός Βουλής, την ίδια ώρα που εκλέγεται εκεί και ο Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Β’ Πειραιώς

Εκτός Κοινοβουλίου τίθενται επίσης ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέγεται από το 1974

Ανατολική Αττική 

Στην Ανατολική Αττική μένει εκτός ο Ευάγγελος Αντώναρος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αιτωλοακαρνανία – Κοζάνη

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Κοζάνη, με τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Ζάκυνθος – Ηλεία – Μαγνησία – Ρέθυμνο – Φθιώτιδα

Στη Ζάκυνθο μένει εκτός ο Σταύρος Κοντωνής από το ΠΑΣΟΚ, στην Ηλεία εκτός μένει  ο Μάκης Μπαλαούρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Μαγνησία η Μαρίνα Χρυσοβελώνη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Ρέθυμνο ο Βασίλης Σκουντής από το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Ξανθός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Φθιώτιδα εκτός μένει ο Γιάννης Οικονόμου από τη ΝΔ. Στα Χανιά μένει εκτός ο Γιάννης Σταθάκης.

Στη Φθιώτιδα δεν εκλέγεται ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου, καθώς τη μία και μοναδική βουλευτική έδρα καταλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Χανιά

Εκτός Βουλής είναι και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης που ήταν υποψήφιος στα Χανιά.

Σέρρες

 Δεν εκλέγεται η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες. Αντίθετα, στην ίδια περιφέρεια, ο πολυσυζητημένος εσχάτως Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρώτος.

Ιωάννινα

Δεν εκλέγεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα, ενώ στην ίδια περιφέρεια ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης έμεινε στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έμειναν εκτός Κοινοβουλίου με το σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν αποκλείεται, στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, με το νέο εκλογικό νόμο και την ενισχυμένη αναλογική, κάποιοι εξ αυτών να εξασφαλίσουν το εισιτήριο επιστροφής τους στη Βουλή.

Πηγή: economico.gr