ΗΠΑ Γερουσία

Στους Δημοκρατικούς περνά η πρώτη από τις δύο κρίσιμες έδρες στις εκλογές της Τζόρτζια. Προβάδισμα καταγράφεται και για τον έτερο υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζον Οσοφ. Θετική αντίδραση των διεθνών αγορών που προεξοφλούν «γαλάζια» Γερουσία.

O Δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ φαίνεται να επικρατεί της απερχόμενης Ρεπουμπλικανής αντιπάλου του Κέλι Λέφλερ.

Σύμφωνα με την Edison Research, και με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Γουόρνοκ συγκεντρώνει το 50,5% έναντι 49,5% της Λέφλερ και προβάδισμα περίπου 50.000 ψηφοδελτίων.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και του δικτύου NBC.

Την ίδια στιγμή ο δεύτερος υποψήφιος Τζον Οσοφ έχει αποκτήσει προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντέϊβιντ Περντιού.

Ποιος προηγείται με καταμετρημένο το 98% των ψήφων

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο Οσοφ προηγείται κατά 16.000 ψήφους του Περντιού και ποσοοστά 50,2% έναντι 49,8% σύμφωνα με την προβολή αποτελέσματος της Edison Research.

Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν, τελικά, και τις δύο έδρες, τότε το κόμμα τους θα έχει οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που θα αυξήσει κατά πολύ την ελευθερία του Μπάιντεν στην υλοποίηση της ατζέντας του.

«Ολο το έθνος έχει τα μάτια του πάνω σου, Τζόρτζια. Μια πολιτεία μπορεί να χαράξει την πορεία όχι μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά για την επόμενη γενιά», τόνισε χθες ο Μπάιντεν, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστήριξης των Δημοκρατικών υποψηφίων, στην Ατλάντα.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Ουάσιγκτον συνέλαβε τον επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, η οποία υποστηρίζει τις προσπάθειες του Τραμπ για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, εν μέσω φόβων για επεισοδιακές συγκεντρώσεις οπαδών του προέδρου στην πρωτεύουσα με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση της πρόσφατα εκλεγείσας βουλευτού των Ρεπουμπλικανών Λόρεν Μπόμπερτ ότι θα προσέλθει στη συνεδρίαση με το πιστόλι της για να στείλει μήνυμα υπέρ της ελευθερίας της οπλοκατοχής.

Πηγή: economico.gr