ΚΙΝΑΛ Λοβέρδος

Στην Χαριλάου Τρικούπη «διαβάζουν» ανάκαμψη του KINΑΛ και αυξημένη συσπείρωση στις δημοσκοπήσεις, εντοπίζουν στα ποιοτικά στοιχεία ενίσχυση του κόμματος τουλάχιστον κατά μία μονάδα σε σχέση με την εκλογική του επίδοση (8%) του 2019 και κάνουν σχεδιασμό δύσκολης ισορροπίας:

  • Πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της «αντιδεξιάς» ρητορικής, η οποία – σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει – θεωρούν ότι μπορεί να δώσει πόντους στο κόμμα από το κεντροαριστερό ακροατήριο εν μέσω της κλιμακούμενης, έως και τοξικής πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.
  • Δεύτερος, αλλά εξίσου ισχυρός, στόχος είναι να αποφευχθεί οποιοδήποτε «μπατάρισμα» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι οι αναγνωριστικές διακηρύξεις Γεννηματά περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» κάηκαν στην συντριπτική απόρριψη από την εκλογική βάση του κόμματος οποιασδήποτε προσέγγισης με την Κουμουνδούρου.

Η δύσκολη ισορροπία της Φώφης

Η διπλή αυτή στρατηγική είναι εξ ορισμού δύσκολη, και σε βασικούς της άξονες μοιάζει και πολιτικά παράδοξη. Η σκληρή πόλωση μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων είθισται, παραδοσιακά και παγκοσμίως, να συνθλίβει τους ενδιάμεσους. Και η ηχηρή αντικυβερνητική ρητορική μάλλον προσκρούει επίσης στην εκλογική βάση του κόμματος, που επίσης δίνει – σε εντυπωσιακά ποσοστά – ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πόσο μάλλον, που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ βρίσκει απέναντί της την πρόκληση μιας πιθανής, διπλής κάλπης – των ενδεχόμενων εθνικών εκλογών και της εκλογής ηγεσίας στο κόμμα.

Ως προς το πρώτο, η εκτίμηση στην Χαριλάου Τρικούπη είναι πως ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει το «παράθυρο ευκαιρίας» για να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο. Ως προς το δεύτερο, ο επίσημος προγραμματικός δείχνει εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο, επιδίωξη της Φώφης Γεννηματά όμως φέρεται να είναι να τις καθυστερήσει έως την άνοιξη του 2022, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το καταστατικό του κόμματος.

Ο Λοβέρδος ανεβάζει τον πήχη

Εδώ, ωστόσο, τον πήχη σπεύδει να ανεβάσει – επίσης διπλά – ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ήδη κάνει δυναμική εκστρατεία για την διεκδίκηση της ηγεσίας: Διαμηνύοντας αφενός ότι είναι πιθανό να επιδιώξει επιτάχυνση της εσωκομματικής εκλογής για νέο αρχηγό, και αφετέρου βάζοντας τον στόχο της επίδοσης του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές πολύ πιο ψηλά από τον πήχη του 9% με 10% που, ατύπως, επιδιώκει η Χαριλάου Τρικούπη.

Σε συνέντευξή του στο ieidiseis.gr ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτήθηκε εάν θα ζητήσει επίσπευση των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας.

«Όπως έχετε δει παίρνω διαρκώς πρωτοβουλίες κι έτσι θα συνεχίσω. Τώρα αν ανάμεσα σε αυτές θα συμπεριλαμβάνεται και η επίσπευση των εκλογών αυτό θα το δούμε. Δεν είναι η ώρα να σας πω κάτι περισσότερο» απάντησε, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά.

Στόχος το 15% στις εθνικές εκλογές

Στην ίδια συνέντευξη, εξήγησε ξεκάθαρα και τι εννοεί όταν λέει ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ξαναγίνει δύναμη εξουσίας», να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην κεντροαριστερά και «να αφαιρέσει από τον Αλέξη Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης».

«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», είπε, «απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υπερδιπλασιασμός των εκλογικών ποσοστών της παράταξής μας στις επόμενες εκλογές». Οπερ, σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγή θα πρέπει να πετύχει ένα εκλογικό ποσοστό της τάξης τουλάχιστον του 15%, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ανιχνεύεται στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Το εν λόγω μήνυμα Λοβέρδου είχε ως αποδέκτες και την Φώφη Γεννηματά, και τον Νίκο Ανδρουλάκη και οποιανδήποτε άλλο πιθανό ανθυποψήφιό του για την ηγεσία του κόμματος. Και μάλλον έχει την δική του σημασία για τις εσωκομματικές εξελίξεις της επόμενης μέρας, ειδικά στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές προηγηθούν της κάλπης για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: economico.gr