Δραματικό αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας βλέπει κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Λάιμπνιτς για την Οικονομική Έρευνα (IWH) Ράιντ Ε.Γκροπ, προειδοποιεί για βαθιά τραπεζική κρίση στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προβλέπει χιλιάδες πτωχεύσεις και εκτιμά ότι το 25% των επιχειρηματικών δανείων δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εταιρίες-ζόμπι και η απειλή τραπεζικής κρίσης

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για νέα τραπεζική κρίση», τονίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγος στην BILD. Και εξηγεί ότι η αναστολή της υποχρέωσης δήλωσης πτώχευσης η οποία αποφασίστηκε από την γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας, δημιούργησε χιλιάδες «εταιρίες – ζόμπι», οι οποίες παρότι ήταν ήδη προ πολλού αφερέγγυες, δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση χρεοκοπίας.

«Όταν όμως τεθεί και πάλι σε ισχύ η νομοθεσία στην αρχή του νέου έτους, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κύμα πτωχεύσεων.

Αυτό για τις τράπεζες θα είναι τεράστιο πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να θεωρούμε ότι έως και 25% των επιχειρηματικών δανείων δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν», προσθέτει ο κ. Γκροπ, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ακόμη και κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα απειλούνται πλέον με χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει, υποστηρίζει ο οικονομολόγος, να ασκήσει πίεση προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και να εξασφαλιστούν ενόψει της κρίσης.

Bundesbank: 6.000 πτωχεύσεις στο α’ τρίμηνο του 2021

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα είχε δοθεί στην δημοσιότητα έρευνα της Budensbank, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για περίπου 6000 πτωχεύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η αντιπρόεδρος της Bundesbank ωστόσο Κλαούντια Μπουχ διαβεβαίωσε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και δεν θα χρειαστεί να «επισκευαστεί», όπως συνέβη με την χρηματοπιστωτική κρίση.

«Οι τράπεζες λειτουργούν, ο δανεισμός τρέχει», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας, Γιοάχιμ Βουερμέλινγκ, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βάλτερ Πέτερς τόνισε ότι η αύξηση των πτωχεύσεων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες «έχουν γίνει “αδιάβροχες” και έχουν γεμίσει τα αποθέματα κεφαλαίου τους».

Πηγή: economico.gr