Πρόβλεψη Δερμιτζάκη

Πρόβλεψη-σοκ καταθέτει ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προειδοποιώντας ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού μπορεί να αγγίξουν και τα 3.000-4.000.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς”, είπε ο καθηγητής Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

“Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό”

“Από τη στιγμή”, πρόσθεσε, “που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000.

Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή, τόνισε ότι «θα έβαζα σε όλη την Ελλάδα αυτά τα μέτρα», σημειώνοντας ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε για το ποια περιοχή είναι κόκκινη και ποια πράσινη».

Εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται οριζόντια μέτρα, προσθέτοντας ότι διατηρεί την ελπίδα τα προηγούμενα μέτρα που ελήφθησαν «να αφήσουν κάποιο αποτύπωμα», ώστε να δούμε κάποια βελτίωση στην κατάσταση σε μια εβδομάδα. «Αν δεν δούλεψαν τα μέτρα που είχαμε ήδη, δεν έχουν τύχη και τα επόμενα», επισήμανε.

“Χρειάζονται σταθερά μέτρα για πολύ καιρό”

Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιβολή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς «δεν καλλιεργείται η εμπιστοσύνη». «Να βρούμε ένα πακέτο μέτρο που να το εφαρμόζουμε για μήνες, η λογική να κάνουμε βαρύ lockdown και μετά κάνουμε Χριστούγεννα είναι λάθος».

Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε «σταθερά μέτρα για πολύ καιρό», προκειμένου να πιάσουν και να αφομοιωθούν από τους πολίτες. «Χρειάζεται χρόνος», είπε, σημειώνοντας ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει μέτρα –αύριο Παρασκευή- με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα «δίνει μια προοπτική και μια σταθερότητα».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αφορούν και στα σχολεία τα μέτρα, είπε ότι «τα σχολεία είναι προστατευμένα». Είπε ακόμη ότι μελέτη στην Ελβετία, για το αν υπάρχει συσχέτιση κλεισίματος σχολείων με μείωση κρουσμάτων, έδειξε  ότι «δεν υπήρχε καμία συσχέτιση». «Δεν τίθεται θέμα συζήτησης να κλείσουν τα σχολεία, είναι ασφαλές τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, δίνει μια ηρεμία στην κοινωνία», είπε.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι τάσσεται κατά τις λογικής των rapid tests παντού, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι «ξοδεύουμε τεστ χωρίς λόγο».

Πηγή: economico.gr