Τα ευρήματα των stress tests, που δημοσιεύτηκαν από τη Fed, έδειξαν ότι και οι 23 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ που εξετάστηκαν μπορούν να αντέξουν μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση και να ανταπεξέλθουν σε τυχόν αναταραχή στις αγορές ακινήτων. Ωστόσο, στην Bank of America προέκυψε μια διαφοροποίηση ανάμεσα στα εσωτερικά stress tests και αυτά της Fed, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά.

Η διαφορά που εντοπίζεται αφορά την κατηγορία «Λοιπά Συνολικά Έσοδα» και αφορά την αντοχή σε βάθος 9 τριμήνων.

Όπως ανακοινώθηκε, η Bank of America, βρίσκεται σε διάλογο με τη Fed για να «κατανοήσει τις διαφορές στα λοιπά συνολικά έσοδα κατά την περίοδο αντοχής 9 τριμήνων μεταξύ των αποτελεσμάτων CCAR της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής της Bank of America βάσει του νόμου Dodd-Frank».

Όπως εξηγεί το Reuters, τα τεστ αξιολογούν κατά πόσον οι τράπεζες θα παραμείνουν πάνω από τον απαιτούμενο ελάχιστο δείκτη κεφαλαίου 4,5% κατά τη διάρκεια μιας υποθετικής ύφεσης. Οι τράπεζες που έχουν ισχυρές επιδόσεις συνήθως παραμένουν πολύ πάνω από αυτό το όριο. Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες της χώρας πρέπει επίσης να κατέχουν μια πρόσθετη «προσαύξηση G-SIB» τουλάχιστον 1%.

Το πόσο καλά μια τράπεζα αποδίδει στο τεστ υπαγορεύει επίσης το μέγεθος του «κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας», ένα πρόσθετο στρώμα κεφαλαίου η απαίτηση για το οποίο εισήχθη το 2020. Το «κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας» βρίσκεται πάνω από το ελάχιστο όριο του 4,5%.

Αυτό το πρόσθετο μαξιλάρι καθορίζεται από τις υποθετικές ζημίες κάθε τράπεζας. Όσο μεγαλύτερες είναι οι ζημίες, τόσο μεγαλύτερο είναι το απόθεμα ασφαλείας.

Η Fed αλλάζει τα σενάρια των tests κάθε χρόνο. Όμως επειδή η σύνταξη των σεναρίων παίρνει χρόνο, πάντοτε κινδυνεύουν να αποδειχτούν ξεπερασμένα.

Το Reuters φέρνει το παράδειγμα του 2020, όταν η πραγματική οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 ήταν πολύ πιο σοβαρή από ό,τι είχε εκτιμήσει το σενάριο της Fed για εκείνο το έτος.

Τα τεστ του 2023 εκπονήθηκαν πριν από τη φετινή τραπεζική κρίση κατά την οποία η Silicon Valley Bank και άλλες δύο περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ χρεοκόπησαν. Έτσι, η Fed έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν είχε δοκιμάσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς έναντι ενός περιβάλλοντος αυξανόμενων επιτοκίων, υποθέτοντας αντίθετα ότι τα επιτόκια θα μειώνονταν εν μέσω μιας σοβαρής ύφεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr