Μπορεί κάποια «γεράκια» της συμμαχίας να έτριβαν τα χέρια τους μπροστά στην προοπτική διεύρυνσής της προς τα βόρεια της Ευρώπης, ωστόσο φαίνεται ότι μετά τις πρώτες αντιδράσεις επικρατούν δεύτερες σκέψεις.

«Στοπ» από Σουηδία

Συγκεκριμένα, η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι αίτημα της χώρας για να ενταχθεί στο NATO θα αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη. «Εάν η Σουηδία επέλεγε να στείλει ένα αίτημα για να ενταχθεί στο NATO υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», είπε η Άντερσον.

«Έχω υπάρξει ξεκάθαρη από την αρχή, λέγοντας ότι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και την ασφάλεια αυτής της περιοχής της Ευρώπης είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια μακροπρόθεση σταθερή και προβλέψιμη πολιτική και αυτό συνεχίζω να πιστεύω», τόνισε η Σουηδή πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πιέζουν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπέρ της οποίας τάσσονται και ένας στους δύο Σουηδούς.

«Όχι ακόμα» και από Φινλανδία

Λίγες μέρες νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Φινλάνδίας, Σάνα Μαρίν, είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα της δεν πρόκειται να βιαστεί να αποφασίσει αν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι, μετά από συνάντησή της με πολιτικούς ηγέτες της χώρας, όπου συζητήθηκε το θέμα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την πρωτοφανή απόφαση του Ελσίνκι να στείλει όπλα στο Κίεβο. Πάντως, η Μαρίν είπε ότι τα κονδύλια για την άμυνα και την ασφάλεια της Φινλανδίας θα αυξηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε απειλήσει Σουηδία και Φινλανδία ότι αν αναμειχθούν στη σύγκρουση της Ουκρανίας θα παραβιάσουν το status ουδετερότητας που έχουν και θα υπάρξουν συνέπειες, ανεβάζοντας στα ύψη τη συζήτηση στις δύο χώρες για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, φαίνεται ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι ξανασκέφτηκαν τις επιλογές τους και φαίνεται ότι στην παρούσα φάση δεν θα βιαστούν να αιτηθούν την ένταξή τους στη συμμαχία. Να σημειωθεί ότι η Σουηδία δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο από το 1814.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr