Με ψυχραιμία, αλλά και συγκρατημένο προβληματισμό, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς ειπώθηκε, αντιμετωπίζει η Αθήνα ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, φέρεται να κράτησε ίσες αποστάσεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Η «πολιτική» επιλογή Μπάιντεν

Όπως είχε γράψει το economico.gr, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια αρκετά ασυνήθιστη κίνηση, είχε αποφασίσει να στείλει ως νέο πρεσβευτή στην Τουρκία ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο (σε αντιπαραβολή με έναν διπλωμάτη καριέρας), τον πρώην Γερουσιαστή της Αριζόνα, Τζεφ Φλέικ.

Αναλυτές είχαν επισημάνει ότι η επιλογή του Φλέικ αποτελούσε ένα μήνυμα του Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα περνούσαν πλέον μέσα από την πολιτική και όχι μέσα είτε από την «στεγνή» διπλωματία είτε μέσα από τις προσωπικές σχέσεις, όπως είχε συμβεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία μιλούν για «ψυχρολουσία» της Αθήνας, ο Φλέικ φέρεται να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν παίρνουν θέση υπέρ κάποιου εκ των συμμάχων στο Αιγαίο», δήλωση που αν όντως έχει γίνει και, φυσικά, έχει γίνει με το context που περιγράφουν οι Τούρκοι, όντως αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για τα ελληνοτουρκικά και, μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ναδίρ.

Όχι σε διατάραξη της ισορροπίας

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα φέρεται να δήλωσε ότι «πρόσφατα, μου τέθηκε το ερώτημα εάν υπήρξε αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια στο Αιγαίο. Η απάντησή μου σε αυτήν την ερώτηση είναι “όχι”. Η συνεργασία μας στο πεδίο της ασφάλειας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, δεν έχει στόχο να πάρουμε θέση υπέρ ενός από τους εταίρους ή όχι. Δεν βασίζεται σε μια στάση που θα διαταράξει την ισορροπία».

Σημειώνοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ο Φλέικ είπε ακόμη ότι «προς το παρόν, οι κοινές μας προσπάθειες επικεντρώνονται στον τερματισμό του βάναυσου και παράλογου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Τουρκία παρέχει πολύτιμη υποστήριξη, ειδικά προωθώντας την επισιτιστική ασφάλεια και βελτιώνοντας τον διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας»

Βέβαια, τόνισε ότι «η αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» προσθέτοντας ότι «ο πρωταρχικός στόχος που μοιραζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Άγκυρα και την Αθήνα, είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr