Τα νέα «παιχνίδια» των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με την παραγωγή και τις τιμές του «μαύρου χρυσού» προκαλούν προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει του χειμώνα και των αναγκών των πολιτών για θέρμανση.

Οι βενζινοπώλες προβλέπουν πρεμιέρα στην πώληση του πετρελαίου θέρμανησης στις 15 Οκτωβρίου με τιμές ακόμα και στο 1,5 ευρώ το λίτρο, αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών για εκτίναξη της τιμής του μπρεντ ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, το 1,5 ευρώ ανά λίτρο θεωρείται ακόμα και… χαμηλή τιμή.

Οι διεθνείς τιμές έχουν κάνει άλμα 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές Ιουλίου, όταν κινούνταν κοντά στα 70 δολάρια μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για δραστικές περικοπές στην ημερήσια παραγωγή. Χθες και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν πως επεκτείνουν τη μειωμένη ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο και 300.000 βαρέλια αντίστοιχα έως το τέλος του έτους, στέλνοντας τις τιμές του μπρεντ πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Στην εσωτερική αγορά, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά συντηρείται οριακά χαμηλότερα (1,996) από τα 2 ευρώ από τις αρχές Αυγούστου, αλλά σε 30 νομούς της χώρας υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο. Καθώς το φθινόπωρο ξεκίνησε απειλητικά, τα βλέμματα στρέφονται από νωρίς στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Προσοχή

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι εξελίξεις παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή. Η ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών είναι δεδομένη, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι αυτά που θα κρίνουν στις αρχές Οκτωβρίου αν θα επαναληφθεί η περυσινή παρέμβαση στην αντλία, η οποία σε συνδυασμό με την «πλάτη» που έβαλαν τα διυλιστήρια, κράτησαν τις τιμές σε ανεκτά επίπεδα.

Με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές είχαν ξεφουσκώσει κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο, αλλά για φέτος ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα.

Το μόνο δεδομένο για την ώρα είναι πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης δεν αλλάζουν, αν και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με δηλώσεις του (στον AΝΤ1) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από τη λίστα των δικαιούχων να εξαιρεθούν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ελάχιστα στην εφορία, παρότι έχουν μεγάλους τζίρους.

«Θα πρέπει να δούμε και ένα φαινόμενο, ελεύθερων επαγγελματιών με ελάχιστα θεωρητικά έσοδα αλλά τεράστιους τζίρους. Εκεί πρέπει να δούμε και αυτή τη σχέση, διότι προφανώς το παίρνουν (σ.σ. το επίδομα θέρμανσης) και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα έπρεπε να το πάρουν και αυτό σημαίνει ότι δεν πηγαίνει σε άλλους που θα έπρεπε να το πάρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το επίδομα θέρμανσης

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, αρχίζει από 16.000 ευρώ για άγαμο και φθάνει τα 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

(με πληροφορίες από το Euro2day)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr