Σε ανησυχητικές διαπιστώσεις σχετικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να παράσχουν επαρκή αεροπορική καλύψη σε περίπτωση συγκεκριμένης ανάγκης κατέληξε μελέτη της Rand Corp., του περίφημου αμερικανικού think tank το οποίο ειδικεύεται σε ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής/γεωστρατηγικής.

Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία εξέτασε τέσσερα διαφορετικά σενάρια -στηριγμένα, ωστόσο, σε πραγματικά ιστορικά δεδομένα-, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να παράσχουν επαρκείς αριθμούς αεροσκαφών αν χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις που ίσως θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο.

Τα τέσσερα σενάρια που εξέτασε η Rand Corp. αφορούσαν σε:

  • Ψυχρός Πόλεμος με Κίνα-Ρωσία, μείζονα περιφερειακή σύγκρουση (π.χ. πόλεμος Κορέας)
  • Ψυχρός Πόλεμος με Κίνα-Ρωσία, σύντομη περιφερειακή σύγκρουση (π.χ. Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου)
  • Ειρηνευτικές επιχειρήσεις, όπως no fly zone
  • Επιχειρήσεις αντιμετώπισης ένοπλης στάσης.

Ανησυχητικά συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά: σε περίπτωση μείζοντος περιφερειακής σύγκρουσης, η ανταπόκριση της αεροπορίας των ΗΠΑ θα έφθανε μόλις το 65% των επιχειρήσεων επιθέσεων, αν και θα κάλυπτε σχεδόν όλες τις ανάγκες σε ανεφοδιασμό.

Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα στο θεωρητικά πιο «ήπιο» σενάριο, αυτό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, όπου η ανταπόκριση της αεροπορίας πέφτει στο 29% των αναγκών για C3ISR, στο 32% απαιτήσεων εναέριου εφοδιασμού, 40% για ειδικές αποστολές και 46% για βομβαρδισμούς.

Τα βαθύτερα προβλήματα

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει μια ειρηνευτική αποστολή, τόσο μεγαλύτερη αδυναμία δείχνει η αεροπορία των ΗΠΑ να ανταποκριθεί, καθώς δεν επαρκούν τα αεροσκάφη που έχει για να καλυφθούν οι ανάγκες της αποστολής.

Όμως, η έλλειψη επαρκούς αριθμού αεροσκαφών δημιουργεί κι άλλα προβλήματα: ανεπάρκεια εκπαιδευμένων πιλότων, αδυναμία κάλυψης όλων των αναγκών των μονάδων, ταλαιπωρία και αυξημένες ανάγκες συντήρησης στα υπάρχοντα αεροσκάφη.

Το ανησυχητικό συμπέρασμα, πάντως, όπως σημειώνει το National Interest, είναι ότι τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για σύνθετες συνθήκες στο μέλλον που ίσως απαιτούν λιγότερες μάχες, αλλά πολύ περισσότερη συντήρηση γερασμένων και λιγότερων απ’ όσα χρειάζονται αεροσκαφών.

Πηγή: economico.gr