Οι ψυχραιμότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζουν το 2008

Σε αναζήτηση άμεσων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της δημοσκοπικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, καθώς το τελευταίο διάστημα, παρά τα πρώτα σημάδια φθοράς στην κυβερνητική πλειοψηφία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει να τα καρπώνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης 

Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο εκτιμούν πως η αναταραχή που προέκυψε με αφορμή τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης είναι η μεγάλη ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα να αναδειχθεί επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης.

  • Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν με αφορμή την ατυχέστατη παρέμβαση του Θεόδωρου Δρίτσα αλλά και των συνεχών παρεμβάσεων του Παύλου Πολάκη, δείχνουν ότι ακόμα και την πιο ευνοϊκή συγκυρία για το κόμμα, μπορεί να τη μετατρέψει σε μία στιγμή σε μπούμερανγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε κλειστό κύκλο υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, για τη στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κόμμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ασφάλεια και η καθημερινότητα 

Σύμφωνα με τις ίδιες  πηγές, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εκτίμησε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ  να κερδίσει στο μέτωπο της ασφάλειας συνολικά, αλλά και στην καθημερινότητα, στην υγεία και στην εργασία».

Και αυτό, διότι όπως ειπώθηκε  ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση έχει περάσει στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας και δεν αντιδρούν μόνο οι προερχόμενοι από την Αριστερά.

Σε αυτή τη βάση αποφασίστηκε το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα δοθεί εφεξής θα είναι η δημοκρατική αντεπίθεση με στόχο τη δημοκρατική ομαλότητα.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών 

Το θέμα των πρόωρων εκλογών διχάζει τα στελέχη του κόμματος. Κάποιοι στοιχημάτιζαν πως ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να προσφύγει στις κάλπες μέχρι τον Ιούνιο. Οι υπόλοιποι ισχυρίστηκαν πως για να προλάβει τις εξεγέρσεις στα ανώτατα ιδρύματα, εξαιτίας του νέου νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, θα φτάσει μάξιμουμ μέχρι τον Οκτώβριο.

Εκτίμησαν πως θα χρησιμοποιήσει ως «παράθυρο» για εκλογές την πανδημία και το νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει η χώρα μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.

Ξορκίζουν το 2008

Αν και η ρητορική πολλών στελεχών για την υπόθεση του πολυϊσοβίτη τρομοκράτη Κουφοντίνα θόλωσε αρκετά το τοπίο, στον ΣΥΡΙΖΑ ορκίζονται πως ό,τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στη χώρα δεν θα γυρίσει πίσω το κόμμα στο 2008, αλλά ούτε και στην περίοδο 2012-2015.

Οι πιο ψύχραιμοι, άλλωστε, χτυπούν καμπανάκι και θυμίζουν ότι πριν από 13 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε ξεκάθαρα τις εκτεταμένες καταστροφές των «Δεκεμβριανών» και βρέθηκε αμυνόμενος να απολογείται και να κατηγορείται πως καλύπτει ή ακόμα και οργανώνει τις ακρότητες.

Ετσι η ανοδική πορεία που παρουσίαζε εξαϋλώθηκε και το 2009 οδηγήθηκε στο οριακό ποσοστό του 4,6% πιο χαμηλά και από το 2007.

Κλειδί η οικονομία

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως μέχρι το τέλος της άνοιξης, που θα συνοδευτεί από το άνοιγμα της αγοράς, η κυβέρνηση θα δείξει ποιες είναι ο αντοχές της.

«Την ημέρα που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις πολλοί που τώρα είναι σε αναστολή θα βρεθούν απολυμένοι», τόνιζε στέλεχος της Κουμουνδούρου προοικονομώντας αύξηση της ανεργίας και πολλά λουκέτα μετά το παρατεταμένο lockdown στο λιανεμπόριο και την εστίαση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος.

Μια πρώτη παρουσίαση φαίνεται πως κέρδισε εμπόρους και επιχειρηματίες, καθώς προβλέπει κούρεμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία άνω του 40% ανά περίπτωση (δεν θα είναι οριζόντια).

Θα προβλέπεται, επίσης, η διευκόλυνση των 120 δόσεων, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το χρέος των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά τους Ταμεία. Οι πρόσθετες υποχρεώσεις κατά την περίοδο της πανδημίας φτάνουν κοντά στα 10 δισεκατομμύρια και με αυτήν την παρουσίαση η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει την πολιτική της αντεπίθεση στο πεδίο της οικονομίας

Πηγή: economico.gr