Μητσοτάκης: «Τι θα κάνουμε αν η Τουρκία επιστρέψει σε επιθετική συμπεριφορά»

«Φρένο» στο κύμα αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος βάζει – ίσως και σήμερα – η κυβέρνηση, που δεν θα περιμένει “κοινές αποφάσεις” (δυστοκίες και συμβιβασμούς) στις Βρυξέλλες. Βασικός στόχος αποτελεί η επαναφορά των τιμολογίων σε ένα βιώσιμο επίπεδο ή όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο τελικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά να πέσει σε επίπεδα 2020.

Σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις – και με το Μαξίμου να επιθυμεί λύση εδώ και τώρα –  εξετάστηκαν σειρά σεναρίων με βασικές παραμέτρους τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους και το δημοσιονομικό κόστος.

  • Συμφώνα με πληροφορίες, ως πιθανότερη επιλογή προβάλλει η παρέμβαση στην χονδρική αγορά ρεύματος έως το τέλος του έτους με προοπτική παράτασης και για το α’ εξάμηνο του 2023 με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ.

Το κλίμα και το επείγον των διαμορφούμενων αποφάσεων έδωσε χθες, με ανάρτησή του στο Instagram,ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Ανέβασε τη φωτογραφία ενός ψαλιδιού με το σχόλιο: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Το ποστάρισμα προκάλεσε… πυρετό καθώς έμοιαζε να υποδηλώνει ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και πλέον μένει μόνο η παρουσίασή του από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό

Η παρουσίαση αυτή θα γίνει ενδεχομένως και σήμερα Πέμπτη με μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, ενώ την Παρασκευή οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα και θα περιγράψουν την επίδραση που θα έχουν στους πολίτες, οι οποίοι δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ρεύματος – κάτι που προκύπτει και από τη φθορά που δέχεται η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος με ταυτόχρονη κρατική επιδότηση των παραγωγών, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά «βγαίνει από την εξίσωση» η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί επιστρέφουν σε επίπεδα του 2020. 

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις Βρυξέλλες»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις γι’ αυτό γίνονται καθημερινά συσκέψεις προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί.

Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή τη δουλειά που έχει γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επανέλαβε πως όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, όποια υπερκέρδη προκύψουν από τους παρόχους, θα επιστραφούν αμέσως στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr