Ψηφιακή κάρτα εργασίας

“Πλώρη” για το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία βάζει η ψηφιακή κάρτα εργασίας από τις αρχές του 2024, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην παρούσα φάση το υπουργείο επεξεργάζεται την υπουργική απόφαση που θα θέσει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους των κλάδων, για να εκδοθεί ο οδηγός για τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες.

Σύμφωνα με τον κ.Γεωργιάδη, από τις αρχές του 2024 το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα επεκταθεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία και τον Οκτώβριο του 2024 – με το τέλος της τουριστικής σεζόν, δηλαδή – σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στην εστίαση και στον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 εκατοστιαίες μονάδες (4,4%), ενώ πρόκειται να μειωθούν κατά μία επιπλέον εκατοστιαία μονάδα (1%). Με βάση τον προγραμματισμό, αυτή η μείωση προβλέπεται να γίνει σε δύο στάδια: -0,50% το 2025 και -0,50% το 2027.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έθεσε τα ζητήματα που αφορούν στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όμως, τα μη μισθολογικά κόστη παραμένουν υψηλά και απαιτείται εξορθολογισμός. “Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, καθώς αυτοί είναι οι καταναλωτές, που στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, δεν γίνεται να βλέπουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, χωρίς αυτές να συνδυάζονται με μείωση των βαρών των επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου και συμπλήρωσε ότι ένα άλλο πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας είναι αυτό της εφαρμογής μίας συνολικής ρύθμισης των οφειλών του παρελθόντος.

Τέλος, όπως προσέθεσε, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει γίνει δέκτης μηνυμάτων από μέλη του αναφορικά “με το σοβαρό θέμα της έλλειψης ισότητας ανάμεσα στους μισθωτούς και στους μη μισθωτούς για την παροχή επιδόματος ασθενείας από τον ΕΦΚΑ. Το ασφαλιστικό μας σύστημα διακρίνει δυσανάλογα τους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν αυτοί βρεθούν σε δυσμενή θέση να μην μπορούν να εργαστούν, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Σε αντίθεση με το πλαίσιο στήριξης των μισθωτών, οι μη μισθωτοί βρίσκονται πρακτικά ακάλυπτοι, με άσχημες συνέπειες γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Η πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι η εξομοίωση της αντιμετώπισης των μισθωτών με τους μη μισθωτούς στις περιπτώσεις που κρίνονται ανίκανοι για εργασία” σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr