Ψηφιακή κατοχή επέβαλε η Ρωσία στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία, όπου μεγάλα τµήµατά τους βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Ήδη οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ρούβλια και τα νεογνά αποκτούν αυτομάτως ρωσικό διαβατήριο. Αυτά όμως δεν ήταν αρκετά στη Μόσχα, που για να ενισχύσει τον έλεγχό της κατέλαβε και το ουκρανικό Διαδίκτυο.

Όπως γράφουν οι New York Times (Antam Satariano) όλα τα δεδομένα τηλεφωνίας και Διαδικτύου αναδρομολογήθηκαν μέσω ρωσικών δικτύων με τη βοήθεια υποθαλάσσιων καλωδιώσεων και άλλων υποδομών που κατασκευάστηκαν από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014. Η Μόσχα απέκλεισε την πρόσβαση των κατοίκων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram), στις ουκρανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και σε άλλες πηγές ανεξάρτητης πληροφόρησης.

Καταργήθηκαν οι Ουκρανικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας

Επίσης κατάργησε τους ουκρανικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας, εξαναγκάζοντας τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν ρωσικά τηλεφωνικά δίκτυα. Oπως επισημαίνει ο Στας Πριμπίντκο, επικεφαλής του τμήματος κινητής ευρυζωνικότητας του ουκρανικού υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, «το πρώτο που κάνει ο κατακτητής όταν εισέρχεται σε ουκρανικό έδαφος είναι να διακόψει τη λειτουργία των ψηφιακών δικτύων».

Αυτές, ακριβώς, οι μέθοδοι απέκοψαν τη Χερσώνα, τη Μαριούπολη και τη Μελιτόπολη από την υπόλοιπη Ουκρανία, περιορίζοντας την ενημέρωση των κατοίκων και αποκλείοντας την επικοινωνία με συγγενείς και αγαπημένους.

Πλήγμα για την Ουκρανική αντίσταση στις κατεχόμενες περιοχές

Ο ψηφιακός αποκλεισμός, εξάλλου, αποστέρησε τους κατοίκους από ένα εκ των ισχυροτέρων όπλων της ουκρανικής αντίστασης: τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, κυρίως όσον αφορά τις ρωσικές θηριωδίες κατά αμάχων.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στο Διαδίκτυο επέτρεψε στη Μόσχα την παρακολούθηση των επισκέψεων των ιστοσελίδων και των ψηφιακών επικοινωνιών, ενώ διευκόλυνε τη διασπορά της προπαγάνδας και τον έλεγχο των ειδήσεων που φτάνουν στους κατοίκους.

Αν και υπάρχουν τρόποι, όποιος επιθυμεί να υπερκεράσει τα προσκόμματα χρησιμοποιώντας ιδιωτικά ψηφιακά δίκτυα, τα μέτρα που επέβαλε η Μόσχα δημιούργησαν σε μεγάλα τμήματα της κατεχόμενης από τους Ρώσους Ουκρανίας ένα νέο σύστημα λογοκρισίας και παρακολούθησης, ακόμη αυστηρότερο από αυτό στο εσωτερικό της Ρωσίας. Στη Χερσώνα, για παράδειγμα, όποιος πολίτης επιθυμεί να αγοράσει μια κάρτα sim για έναν ρωσικό αριθμό κινητού πρέπει να επιδείξει το διαβατήριό του διευκολύνοντας τον ρωσικό στρατό να γνωρίζει ποιος είναι και τι ακριβώς πρόκειται να κάνει με το ψηφιακό μέσο.

ΠΗΓΗ: The New York Times / Καθημερινή

Πηγή: economico.gr