Ξέπλυμα - Φοροδιαφυγή

Ψηφιακό πελατολόγιο θα υποχρεούνται να τηρούν διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι από το 2024, σε μια νέα πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής.

Συγκεκριμένα, η έλευση του νέου έτους θα δημιουργήσει την υποχρέωση τήρησης ψηφιακού βιβλίου πελατών, με έναρξη από τις επιχειρήσεις εστίασης και διοργάνωσης εκδηλώσεων (catering) και σταδιακής εφαρμογής της νέας αυτής φορολογιστικής υποχρέωσης για πολυάριθμους κλάδους και κατηγορίες δραστηριοποίησης. Η ΑΑΔΕ προσανατολίζεται στην εφαρμογή του νέου μέτρου μεταξύ άλλων σε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνταν σε τήρηση επιπλέον βιβλίων μέχρι το 2013, τα οποία όμως καταργήθηκαν, όπως οίκοι ευγηρίας, χώροι στάθμευσης, συνεργείας, ενοικίαση οχημάτων, φροντιστήρια, γιατροί κ.α..

Το ψηφιακό πελατολόγιο θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ να διεξάγει λεπτομερέστερους και ακριβέστερους ελέγχους και διασταυρώσεις δηλωθέντος εισοδήματος και κύκλου εργασιών εκατέρωθεν των συναλλασσόμενων πλευρών, με στόχο την ανίχνευση τυχόν φοροδιαφυγής. Με δηλώσεις του στην κρατική ΕΡΤ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επεσήμανε, ότι “το ψηφιακό πελατολόγιο θα προσομοιάζει παλιά πρόσθετα βιβλία αλλά σε πιο απλοποιημένη μορφή. Δηλαδή πριν κάνει κάποιος μια δραστηριότητα θα πρέπει να μας δηλώνει ότι θα την κάνει εκεί και θα έχει τόσα άτομα κλπ., θα πρέπει να μας αναφέρει ποια θα είναι η συμφωνία του χονδρικά… Για παράδειγμα αναλαμβάνει κάποιος το catering σε έναν γάμο, όπου θα είναι 100 άτομα, αυτό θα πρέπει να μας το δηλώσει“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr